Zaraz po opuszczeniu ostatniej osłonki deutonimfy, przed kopulacją i składaniem jaj dorosłe rozkruszki intensywnie żerują. Po kopulacji samica składa jaja na nasiona rzepaku, na różne produkty i ich opakowania. Jaja są owalne, mlecznobiałe o długości 0,11 mm. W czasie dwumiesięcznego życia samica może złożyć nawet do 500 jaj. Składanie jaj odbywa się głównie w pierwszych trzech dekadach życia samicy, potem następują częstsze, kilkudniowe przerwy. Ilość składanych jaj uzależniona jest od warunków otoczenia. Najodpowiedniejsza jest temperatura 25oC i wilgotność względna powietrza 85%. Rozkruszek drobny rozmnaża się w temperaturze wyższej niż 7oC i wilgotności względnej powietrza wyższej niż 70%.
Rozwój wszystkich stadiów uzależniony jest bardzo od pokarmu, temperatury i wilgotności powietrza. W temperaturze 20oC i wilgotności względnej powietrza 85% cały rozwój trwa 51 dni. Dorosłe osobniki rozkruszka drobnego żyją stosunkowo długo, bo średnio 70 dni, przy czym maksymalna zaobserwowana długość ich życia wynosi 319 dni. Niskie wilgotności powietrza (<70% wilgotności względnej powietrza) wpływają na skrócenie życia osobników dorosłych.
Rozkruszek drobny może przez pewien czas żyć nie pobierając pokarmu. Długość życia osobników głodujących też uzależniona jest bardzo od temperatury i wilgotności otoczenia. Przeważnie w miarę wzrostu temperatury o 1oC życie ich skraca się o około 2 dni. Tylko larwy słabiej reagują, gdyż wzrost temperatury o 1oC powoduje u nich skrócenie długości życia o 1/3 dnia. Im wyższa jest wilgotność względna powietrza, tym stadia rozwojowe i dorosłe rozkruszki żyją dłużej bez pokarmu.
Również częstym w nasionach rzepaku jest roztoczek owłosiony (Glycyphagusdestructor). Ma ciało długości 0,4-0,6 mm, kształtu gruszkowatego, pokryte licznymi i bardzo długimi szczecinkami. W odróżnieniu od innych rozkruszków, ten szybko biega, poruszając się jakby skokami. Samica jest dość płodna i składa do 100 jaj w ciągu życia. Rozwój pokolenia jest możliwy w zakresie temperatur 5-32oC i wilgotności produktu od 12,8-18%. W optymalnych warunkach dla rozwoju (wilgotność - 16,5%, temperatura - 25oC) rozwój pokolenia trwa tylko 3 tygodnie. W niesprzyjających okolicznościach tworzy tzw. hypopusy nieruchome, które pozostają w wylince nimfalnej. Hypopusy te mogą przetrwać okresy braku pokarmu, niskiej wilgotności i temperatury nawet przez 2 lata. W temperaturze -15oC giną dopiero po 4 miesiącach!
Roztoczek domowy (Glycyphagusdomesticus) jest gatunkiem blisko spokrewnionym z poprzednim, o podobnym wyglądzie, biologii i szkodliwości. Występuje w różnych produktach grubo ziarnistych, ale częsty jest też w nasionach roślin oleistych, a także w domach, w meblach tapicerskich, materacach wypchanych materiałem roślinnym.
Roztoczek suszowy (Carpoglyphuslactis) występuje w magazynach z nasionami rzepaku, w paszarniach, przetwórniach płodów rolnych, w mleczarniach, serowniach, browarach, w przechowalni miodu i innych materiałów pasiecznych. Ciało samic roztoczka suszowego ma długość około 0,44 mm, a samców - 0,32 mm. Ich narządy gębowe są ryjkowate, bardzo ruchliwe. Ciało pokrywają krótkie szczecinki. Nogi są cienkie i krótkie. Roztoczek suszowy rzadko tworzy ruchome hypopusy. Preferuje produkty wilgotne, dlatego często zasiedla produkty półpłynne. Porażone produkty szybko pleśnieją, kwaśnieją i gniją; mają też nieprzyjemny zapach.