| Autor: redakcja1

Przerób rzepaku w Unii Europejskiej i na świecie

Jak wynika z danych, w okresie od lipca do grudnia 2012 roku światowy przerób rzepaku i canoli wyniósł 30,55 mln ton, czyli był on wyższy o 3% w odniesieniu do analogicznego czasu rok wcześniej.

Przerób rzepaku w Unii Europejskiej i na świecie
Wzrost przerobu oleistych przy mniejszej podaży oznacza spadek zapasów tego ziarna w niektórych krajach, jak choćby w Kanadzie czy w Unii Europejskiej. W związku z tym, w pierwszych 6 miesiącach bieżącego roku prawdopodobnie zostanie przerobione blisko 27,8 mln ton rzepaku w porównaniu z 29,2 mln ton tego surowca rok wcześniej.
 
W przypadku Unii Europejskiej, będącej największym światowym producentem oraz konsumentem rzepaku pierwsza połowa obecnego sezonu przyniosła przerób na poziomie 11,7 mln ton, co daje wzrost o 6% w odniesieniu do tego samego czasu rok wcześniej. Według prognozy, unijny przerób rzepaku może opiewać na 21,15 mln ton w stosunku do 21,66 mln ton w sezonie poprzednim.
 


Tagi:
źródło: