| Autor: redakcja1

Rekordowy przerób soi w UE

W Unii Europejskiej w sezonie 2016/2017 produkcja soi osiągnęła rekordowy poziom 2,5 mln ton, co oznacza 5% wzrost. Warto jednak pamiętać, że wcześniej szacowano ją na 2,7 mln ton.

Rekordowy przerób soi w UE

Światowy rynek oleistych

Przez 3 lata zbiory nasion soi w UE podwoiły się. Najwięcej tego ziarna produkują Włochy - 1,1 mln ton, Rumunia - 0,26 mln ton, Francja – 0,36 mln ton oraz Węgry – 0,2 mln ton. Należy przy tym podkreślić, iż jest to poszukiwana w UE soja nie zmodyfikowana genetycznie.
 
Unia własną produkcją nie zaspokaja jednak popytu na wysokobiałkowe komponenty paszowe, co rokrocznie zmusza ją do dużego importu. Tak więc pomimo zwiększającej się unijnej produkcji w tym sezonie import soi może osiągnąć wysoki, jakkolwiek stabilny poziom 14,94 mln ton wobec 14,96 mln ton sezon wcześniej, tj. mniej 0,1%, a Unia pozostanie drugim globalnym importerem.
 
W obecnym sezonie zapowiada się rekordowy przerób soi na poziomie 15,4 mln ton, co oznacza zwyżkę o 0,4 mln ton. W bieżącym sezonie spadek podaży rzepaku powoduje częściowe przekierowanie popytu na soję. W sezon 2016/2017 Unia weszła z dość wysokimi zapasami soi na poziomie 1,6 mln ton, które według prognoz pod koniec sezonu zmaleją o 5%.
 
Zdaniem FAMMU/FAPA, światowa produkcja soi w sezonie 2016/2017 ma być dużo większa niż rok wcześniej i może osiągnąć 333,6 mln ton względem 311,9 mln ton sezon wcześniej, a jej podaż powinna się zwiększyć z 396,4 mln ton do 415,1 mln ton dzięki ogromnej produkcji. Wysoki poziom zapasów na początku sezonu, tj. 81,5 mln ton, ma wzrosnąć do 85,8 mln ton, czyli nadprodukcja byłaby na poziomie 4,3 mln ton.


Tagi:
źródło: