Jak wynika z danych KOWR, w Polsce areał uprawy rzepaku w 2019 r. wzrósł o 2% do 860 tys. ha. Zbiory rzepaku oceniono na 2,35 mln ton, a zatem to więcej o o 7% niż w 2018 r.
Wraz ze zwyżką zbiorów podaż rzepaku do skupu w czasie pierwszych pięciu miesięcy sezonu 2019/2020 była większa niż w analogicznym czasie sezonu 2018/2019. Według danych GUS w okresie od lipca do listopada 2019 r. skup rzepaku zwiększył się o 11% do 1 114 tys. ton.
Zasiewy rzepaku ozimego pod zbiory w 2020 r. prawdopodobnie ukształtowały się w granicy 0,8 mln ha, czyli o 3% niższym niż rok wcześniej. Spadek zainteresowania uprawą rzepaku, przede wszystkim w grupie małych producentów, było spowodowane notowanym w latach 2017–2018 obniżką cen rzepaku i niesprzyjającymi warunkami uprawy związanymi z występowaniem suszy w trakcie wegetacji w latach 2018–2019.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
pixabay.com