| Autor: redakcja1

Notowania oleistych na giełdach światowych (6.05.2013)

Notowania oleistych na światowych giełdach kształtowały się w ostatnich dniach pod wpływem mieszanych nastrojów. W skali tygodnia rzepak w kontrakcie sierpniowym na paryskiej giełdzie MATIF minimalnie obniżył swoją wartość (-0,2%). Symboliczny spadek odnotowała w tym czasie także kanadyjska canola w kontrakcie majowym na WCE (-0,1%). Najbliższy kontrakt na soję w Chicago podrożał przez ostatni tydzień o ok. 1,7%.

Notowania oleistych na giełdach światowych (6.05.2013)
W ubiegły wtorek odbyło się ostatnie notowanie serii majowej kontraktów na rzepak notowanych w Paryżu (towar ten wyceniono wówczas na 480,5 EUR/tonę). Najbliższa, tj. sierpniowa seria, kosztuje obecnie ok. 433 EUR/t, czyli o ponad 50 euro/t mniej. W stosunku do poziomów z analogicznego okresu roku ubiegłego jest to taniej o ok. 15%
Prywatna firma analityczna Informa podała najnowsze szacunki produkcji soi w Brazylii i Argentynie w bieżącym sezonie. Szacowane prognozy zbiorów soi w Brazylii mają wynieść 82,5 mln ton (w stosunku do poprzedniej prognozy na poziomie 83,25 mln ton). Produkcja w Argentynie została podniesiona z 52 do 53 mln ton.
 
Tygodniowe zmiany notowań kontraktów futures (najbliższy termin dostawy):

Ubiegły tydzień (26.04-3.05.2013) / poprzedzający tydzień (19-26.04.2013)

Soja (CBoT): +1,7% / +0,2%
Canola (Winnipeg): -0,6% / -0,9%
Rzepak (Matif): -0,2% /+1,0%

Notowania z piątku (3.05.2013):
 
Soja (CBOT). Soja z dostawą w maju podrożała na koniec piątkowej sesji o ok. 1% (+5,3usd/tonę), zamykając tym samym handel na poziomie 535,1 usd/t.
 
Canola (rzepak na WCE). Majowy kontrakt na kanadyjską canolę zamknął piątkowy handel na 0,4% minusie i został wyceniony na 630,4 cad/t.
 
Rzepak (MATIF). Rzepak w Paryżu (seria sierpniowa) zakończył ostatnią w minionym tygodniu sesję 0,8% wzrostem notowań i kosztował 433,25 euro/t.
 
Notowania złotego z godziny 10:00 (poniedziałek6.05.2013):

EUR/PLN = 4,144;
USD/PLN = 3,1
62;
CHF/PLN = 3,372;
EUR/USD = 1,310.
 
Raport przygotowała Marta Juszczyk - WGT S.A.
 


Tagi:
źródło: