Bilans wygląda teraz nieco lepiej niż w lutym, ponieważ podniesione zostały o 0,8 mln ton, do 96,4 mln ton, zapasy na koniec sezonu, które będą jednak 14% mniejsze niż na koniec sezonu 2019/20.
Soja - świat:
Oczekiwana produkcja wzrosła o 0,7 mln ton do 361,8 mln ton, a dodatkowo o 1,2 mln ton wzrosły zapasy początkowe soi (końcowe dla sezonu 2019/20). Wzrost zbiorów soi w Brazylii (+1 mln ton, do rekordowych 134 mln ton) z nawiązką zrekompensował cięcie w Argentynie (-0,5 do 47,5 mln ton). Światowa konsumpcja soi oceniana jest teraz na rekordowe 371,3 mln ton (przewyższa produkcję), czyli o 1,5 mln ton powyżej prognozy z lutego. Ciekawe, że tym razem obniżono o 1 mln ton (m/m) zużycie soi w Chinach, co złagodziło większą korektę w górę w Argentynie i Brazylii.
W skali globalnej nastąpiła symboliczna poprawa (m/m) bilansu na rynku soi. Zapasy końcowe podniesiono od lutego o 0,4 mln ton, do 83,7 mln ton. Będą one jednak o 12,3% niższe licząc rok do roku. Pozostawiono produkcję w Argentynie i Brazylii na niezmienionym poziomie 48 i 133 mln ton. Nie zmieniło się zużycie i import w Chinach.
Rzepak - świat:
Globalna produkcja rzepaku została poniesiona o 0,7 mln ton (0,3 mln ton w UE i 0,4 mln ton w Australii), do 69,6 mln ton (+0,5% r/r). Przerób nasion szacowany jest na 68,3 mln ton (+0,3 mln ton m/m), a zapasy końcowe na 5,4 mln ton (+0,3 mln ton m/m). Globalne zapasy końcowe rzepaku spadną w tym sezonie o 36% - licząc rok do roku.