Silne powiązanie rynku krajowego z międzynarodowym, w tym przede wszystkim z rynkiem europejskim, w dużym stopniu wpływa na ceny skupu rzepaku w Polsce.
W listopadzie 2019 r. krajowym producentom za rzepak w skupie płacono 1 644 zł/t, czyli więcej o 1,4% niż w październiku 2019 r. i o 0,5% niż przed rokiem. Ceny skupu rzepaku wykazywały spore zróżnicowanie regionalne. Najmniejsze ceny otrzymywali producenci z województwa podlaskiego – mniej o 6% do 1 543 zł/t oraz świętokrzyskiego – o 4% do 1 578 zł/t. Najwięcej za rzepak płacono w województwie dolnośląskim – 1 667 zł/t i opolskim – 1 666 zł/t, przy czym w obu przypadkach ceny były wyższe o 1% niż średnio w kraju.
W grudniu 2019 r. obserwowana była dalsza umiarkowana zwyżka cen zakupu rzepaku na rynku krajowym. W zakładach tłuszczowych objętych monitoringiem ZSRIR MRiRW w dniach 9–15.12.2019 r. cena zakupu rzepaku ukształtowała się w granicy 1 661 zł/t, czyli wyższym o 2% niż miesiąc wcześniej i o 1% niż w analogicznym czasie 2018 r.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl/MP