Kategorie
Zobacz również tu
-
Zużycie gazu ziemnego
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Zgarniacz linowy na powierzchnie betonowe
2013-07-31 -
Trak taśmowy z pełną hydrauliką
2014-03-18 -
Kultywator CRABBER
2020-02-20 -
Saletrzak z borem 27 + B standard
2012-01-04 -
KOSIARKI KBPR SAMASZ
2020-09-17 -
Poskromy dla bydła SA0096
2014-06-20
2022-04-23
| Autor: redakcja1
Gdy kwitnie rzepak
Jest druga połowa kwietnia. Zbliża się kwitnienie rzepaku ozimego. To newralgiczny moment dla tej uprawy i okres wzmożonego wysiłku plantatorów. Rośliny narażone są na infekcje chorób grzybowych, jak i na ataki szkodników. Nasze reakcje na te zagrożenia zdeterminują kondycję plantacji, jej zdrowotność. Trafne decyzje podjęte na tym etapie produkcji przyniosą satysfakcjonujące rezultaty. Zaważą na rentowności. Ochrona fungicydowa i insektycydowa to aktualnie priorytet. To także ostatni moment na wybór strategii i wariantu zwalczania patogenów i szkodników. Na szczęście istnieją skuteczne narzędzia, dzięki którym w prosty sposób można utrzymać plantację wolną od chorób.
Trzeba dziaÅ‚ać zapobiegawczo, by utrzymać wysoki poziom zdrowotnoÅ›ci. Jeżeli na polach pojawiÄ… siÄ™ patogeny chorobotwórcze, należy bezzwÅ‚ocznie interweniować. Aby skutecznie walczyć z chorobami, należy regularnie przeprowadzać lustracje. W przypadku wystÄ…pienia pierwszych objawów zastosować efektywny preparat, zawierajÄ…cy zestaw substancji aktywnych, na które patogen nie jest uodporniony.
Kwitnienie to okres korzystny dla rozwoju infekcji. Trzy gÅ‚ówne zagrożenia chorobotwórcze w tym newralgicznym okresie to:
Zgnilizna twardzikowa
Sprzyja jej wysoka wilgotność powietrza oraz gleby i opadajÄ…ce pÅ‚atki kwiatowe. PozostajÄ… one w rozwidleniach Å‚odyg i u nasady liÅ›ci rzepaku, stwarzajÄ…c komfortowe warunki dla rozwoju grzyba. Na Å‚odygach powstajÄ… jasne plamy z nalotem biaÅ‚ej, watowatej grzybni. Plamy te obejmujÄ… caÅ‚y obwód Å‚odygi, a w jej wnÄ™trzu tworzÄ… siÄ™ czarne skleroty (formy przetrwalnikowe). Zgnilizna twardzikowa jest chorobÄ… odglebowÄ…. Za infekcjÄ™ pierwotnÄ… odpowiedzialne sÄ… sklerocja, które potrafiÄ… zalegać w glebie nawet do15 lat. Już 1% porażonych grzybem roÅ›lin nakazuje zastosowanie odpowiedniego fungicydu. To próg szkodliwoÅ›ci tej choroby.
Czerń krzyżowych
Zimuje w formie zarodników przetrwalnikowych najczęściej w resztkach pożniwnych roÅ›lin pozostawionych po zbiorze na polu, w samosiewach rzepaku, a także w chwastach z rodziny kapustowatych. Pierwotnym źródÅ‚em infekcji sÄ… także nasiona. W okresie wegetacji zarodniki konidialne grzyba przenoszone sÄ… przez wiatr i wodÄ™. Grzyb poraża roÅ›liny w trakcie caÅ‚ego okresu wegetacyjnego. Na liÅ›ciach rzepaku pojawiajÄ… siÄ™ koncentryczne, ciemnobrÄ…zowe plamy z jaÅ›niejszymi i ciemniejszymi przebarwieniami. Z liÅ›ci choroba rozprzestrzenia siÄ™ na pÄ™d gÅ‚ówny i pÄ™dy boczne. Plamy wystÄ™pujÄ… też na Å‚odydze. Rozwojowi choroby sprzyja duża wilgotność powietrza i temperatura powyżej 20°C.
Szara pleśń
Rozwija się w podobnych warunkach. Jej objawy to szary, pylący nalot pojawiający się na wszystkich organach nadziemnych rośliny.
Aby skutecznie zredukować rozwój tych patogenów należy wybrać odpowiedni fungicyd. Ważne, by byÅ‚ przeznaczony do zwalczania caÅ‚ego spektrum chorób, a nie tylko wybranej. Na rynku dostÄ™pnych jest tylko kilka speÅ‚niajÄ…cych to kryterium produktów. Skutecznym jest Propulse 250SE. Åšrodek zawiera dwie substancje czynne: fluopyram i protiokonazol.
Pierwsza z nich cechuje siÄ™ bardzo wysokÄ… efektywnoÅ›ciÄ… w zwalczania chorób rzepaku. Druga z kolei wykazuje podobny efekt stymulacji roÅ›lin jak strobiluriny. Ma pozytywny wpÅ‚yw na fizjologiÄ™ roÅ›liny. Synergia ich dziaÅ‚ania wpÅ‚ywa na uzyskanie bardzo dobrych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci zwalczania podstawowych chorób okresu kwitnienia, wystÄ™pujÄ…cych w rzepaku. ZaletÄ… rozwiÄ…zania jest szerokie okno aplikacyjne (BBCH 57-69) oraz zmniejszone ryzyko osypywania siÄ™ nasion przed oraz w trakcie zbioru.
Producenci fungicydów na ogóÅ‚ zalecajÄ… użycie tego typu preparatów w jednej dawce, w terminie od fazy luźnego kwiatostanu do koÅ„ca fazy kwitnienia, najczęściej w fazie opadania pÅ‚atka. Jednak praktyka rolnicza czÄ™sto pokazuje jej podziaÅ‚ na dwie mniejsze. Zastosowanie â…“ dawki na poczÄ…tku kwitnienia, a pozostaÅ‚ej jej części pod koniec, gdy roÅ›liny przekwitajÄ…. Rolnicy czÄ™sto Å‚Ä…czÄ… te zabiegi z zastosowaniem insektycydów. Pierwszy oprysk przeprowadzajÄ… wspólnie z tym przeciwko sÅ‚odyszkowi i chowaczom, zwÅ‚aszcza czterozÄ™bnemu, a drugi z tym przeciw pryszczarkowi i chowaczowi podobnikowi. Taki manewr wydÅ‚uża dziaÅ‚anie zarówno fungicydu, jak i insektycydu.
Ochrona Å‚anu rzepaku w okresie kwitnienia jest dziaÅ‚aniem obligatoryjnym. Zastosowanie skutecznego preparatu zwalczajÄ…cego peÅ‚ne spektrum chorób nie tylko pozytywnie wpÅ‚ynie na wysokość plonu, ale także poprawi jego jakość.
Kwitnienie to okres korzystny dla rozwoju infekcji. Trzy gÅ‚ówne zagrożenia chorobotwórcze w tym newralgicznym okresie to:
Zgnilizna twardzikowa
Sprzyja jej wysoka wilgotność powietrza oraz gleby i opadajÄ…ce pÅ‚atki kwiatowe. PozostajÄ… one w rozwidleniach Å‚odyg i u nasady liÅ›ci rzepaku, stwarzajÄ…c komfortowe warunki dla rozwoju grzyba. Na Å‚odygach powstajÄ… jasne plamy z nalotem biaÅ‚ej, watowatej grzybni. Plamy te obejmujÄ… caÅ‚y obwód Å‚odygi, a w jej wnÄ™trzu tworzÄ… siÄ™ czarne skleroty (formy przetrwalnikowe). Zgnilizna twardzikowa jest chorobÄ… odglebowÄ…. Za infekcjÄ™ pierwotnÄ… odpowiedzialne sÄ… sklerocja, które potrafiÄ… zalegać w glebie nawet do15 lat. Już 1% porażonych grzybem roÅ›lin nakazuje zastosowanie odpowiedniego fungicydu. To próg szkodliwoÅ›ci tej choroby.
Czerń krzyżowych
Zimuje w formie zarodników przetrwalnikowych najczęściej w resztkach pożniwnych roÅ›lin pozostawionych po zbiorze na polu, w samosiewach rzepaku, a także w chwastach z rodziny kapustowatych. Pierwotnym źródÅ‚em infekcji sÄ… także nasiona. W okresie wegetacji zarodniki konidialne grzyba przenoszone sÄ… przez wiatr i wodÄ™. Grzyb poraża roÅ›liny w trakcie caÅ‚ego okresu wegetacyjnego. Na liÅ›ciach rzepaku pojawiajÄ… siÄ™ koncentryczne, ciemnobrÄ…zowe plamy z jaÅ›niejszymi i ciemniejszymi przebarwieniami. Z liÅ›ci choroba rozprzestrzenia siÄ™ na pÄ™d gÅ‚ówny i pÄ™dy boczne. Plamy wystÄ™pujÄ… też na Å‚odydze. Rozwojowi choroby sprzyja duża wilgotność powietrza i temperatura powyżej 20°C.
Szara pleśń
Rozwija się w podobnych warunkach. Jej objawy to szary, pylący nalot pojawiający się na wszystkich organach nadziemnych rośliny.
Aby skutecznie zredukować rozwój tych patogenów należy wybrać odpowiedni fungicyd. Ważne, by byÅ‚ przeznaczony do zwalczania caÅ‚ego spektrum chorób, a nie tylko wybranej. Na rynku dostÄ™pnych jest tylko kilka speÅ‚niajÄ…cych to kryterium produktów. Skutecznym jest Propulse 250SE. Åšrodek zawiera dwie substancje czynne: fluopyram i protiokonazol.
Pierwsza z nich cechuje siÄ™ bardzo wysokÄ… efektywnoÅ›ciÄ… w zwalczania chorób rzepaku. Druga z kolei wykazuje podobny efekt stymulacji roÅ›lin jak strobiluriny. Ma pozytywny wpÅ‚yw na fizjologiÄ™ roÅ›liny. Synergia ich dziaÅ‚ania wpÅ‚ywa na uzyskanie bardzo dobrych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci zwalczania podstawowych chorób okresu kwitnienia, wystÄ™pujÄ…cych w rzepaku. ZaletÄ… rozwiÄ…zania jest szerokie okno aplikacyjne (BBCH 57-69) oraz zmniejszone ryzyko osypywania siÄ™ nasion przed oraz w trakcie zbioru.
Producenci fungicydów na ogóÅ‚ zalecajÄ… użycie tego typu preparatów w jednej dawce, w terminie od fazy luźnego kwiatostanu do koÅ„ca fazy kwitnienia, najczęściej w fazie opadania pÅ‚atka. Jednak praktyka rolnicza czÄ™sto pokazuje jej podziaÅ‚ na dwie mniejsze. Zastosowanie â…“ dawki na poczÄ…tku kwitnienia, a pozostaÅ‚ej jej części pod koniec, gdy roÅ›liny przekwitajÄ…. Rolnicy czÄ™sto Å‚Ä…czÄ… te zabiegi z zastosowaniem insektycydów. Pierwszy oprysk przeprowadzajÄ… wspólnie z tym przeciwko sÅ‚odyszkowi i chowaczom, zwÅ‚aszcza czterozÄ™bnemu, a drugi z tym przeciw pryszczarkowi i chowaczowi podobnikowi. Taki manewr wydÅ‚uża dziaÅ‚anie zarówno fungicydu, jak i insektycydu.
Ochrona Å‚anu rzepaku w okresie kwitnienia jest dziaÅ‚aniem obligatoryjnym. Zastosowanie skutecznego preparatu zwalczajÄ…cego peÅ‚ne spektrum chorób nie tylko pozytywnie wpÅ‚ynie na wysokość plonu, ale także poprawi jego jakość.
źródło: Gospodarz.pl/Anna Rogowska