Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-04-18
-
Życzenia Wielkanocne
2025-04-17 -
Wielkanocny koszyk jakości IJHARS - PIECZYWO
2025-04-16
Poznaj produkty
-
Bęben oczyszczający JAPA 475
2012-01-05 -
Beczka typ T 512
2014-01-10 -
Opryskiwacz ciągany Kverneland iXtrack C
2014-10-27 -
Tarcza hamulcowa załączająca
2012-01-13 -
Rozdzielacz doniczek RD54O
2012-01-10 -
Waga inwentarzowa
2013-03-29
Bilans soi w UE w sezonie 2015/2016
W Unii Europejskiej w sezonie 2014/2015 produkcja soi była na poziomie 1,85 mln ton, co oznacza 23% zwyżkę w stosunku do poprzedniego – podaje FAMMU/FAPA.

Zbiory soi w Unii Europejskiej
W obrębie ostatnich 7 lat produkcja tego surowca do produkcji oleju sojowego w UE podwoiła się, a zbiory soi w br. mogą zwiększyć się do 2,1 mln ton. Najwięcej soi produkują Włochy, przy czym w br. może osiągnąć 1-1,1 mln ton w stosunku do 933 tys. ton, Rumunia - 230 tys. ton oraz Francja - 250 tys. ton.
Import soi do UE
Unia nie zaspokaja własną produkcją zapotrzebowania na wysokobiałkowe komponenty paszowe, co zmusza ją do sporego importu. Wbrew rosnącej produkcji w tym sezonie import soi może wynieść więcej o 2,4% do 14 mln ton, przez co Wspólnota pozostanie drugim importerem na świecie. W kolejnym sezonie może się on obniżyć do 13,5 mln ton m. in. za sprawą wysokich zapasów wynoszących 1,2-1,3 mln ton, które prognozuje się na koniec sierpnia br. W bieżącym sezonie przerób soi może osiągnąć wysoki poziom 14 mln ton, a ten przyrost wynika z przewidywanej zwyżki przerobu w Niemczech, Włoszech oraz Hiszpanii.
