Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Osuszacz powietrza MASTER DH 711
2011-05-16 -
X-Flow 15 i 19
2017-04-20 -
Przyczepa leśna 6 ton z żurawiem 4,7 m
2016-04-22 -
Kombinacje uprawowo-siewne
2014-04-01 -
URSUS 3724 PIKO - ciągnik rolniczy
2011-02-08 -
Automaty paszowe dla warchlaków jednostronne
2013-10-30
Unijny bilans soi w sezonie 2014/2015
W Unii Europejskiej w sezonie 2014/2015 produkcja soi będzie na poziomie 1,85 mln ton, co oznacza 23% zwyżkę w odniesieniu do poprzedniego sezonu – podaje FAMMU/FAPA.
Zbiory soi w UE
W obrębie ostatnich 7 lat relacja produkcji tego surowca do produkcji oleju sojowego w UE podwoił się, a zbiory w br. mogą zwiększyć się do 2 mln ton. Najwięcej soi produkują Włochy, gdyż tegoroczne zbiory mogą osiągnąć 1-1,1 mln ton w stosunku do 912 tys. ton rok temu, Rumunia - 200 tys. ton oraz Francja - 210 tys. ton pod warunkiem, że susza mocniej nie zaszkodzi uprawom.
Bilans soi
Unia nie zaspokaja własną produkcją popytu na wysokobiałkowe komponenty paszowe, co zmusza producentów do sporego importu. Wbrew rosnącej produkcji, przywóz soi w tym sezonie może osiągnąć 14 mln ton, tj więcej o 2,4% za sprawą znacznej podaży na rynkach międzynarodowych. W następnym sezonie może ona zmaleć do 13,5 mln ton, m. in. za sprawą wysokich zapasów początkowych w wysokości od 1,2 do 1,3 mln ton. W bieżącym sezonie przerób soi może wynieść 14,1 mln ton.