Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Agregat uprawowo-siewny talerzowy U710 6,0m
2016-02-03 -
Ciągnik FARMER z serii TE F-9258
2013-04-09 -
WYPOSAŻENIE - Rullo a gabbia
2012-01-05
Zwyżki cen OMP na aukcji Fonterry
Dnia 3 marca 2015 roku na otwartej po raz 135 aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT) odnotowano wzrost przeciętnej ceny ze wszystkich kontraktów terminowych – podaje FAMMU/FAPA.
Ceny odtłuszczonego mleka w proszku
Nastąpiła zwyżka cen odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), masła, maślanki w proszku i sera cheddar, przy czym ceny pełnotłustego mleka w proszku (PMP), kazeiny i bezwodnego tłuszczo mlecznego odnotowały obniżki.
Średnia cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych zwiększyła się do 3,374 tys. USD/t, była więc o 0,2% większa w stosunku do poprzedniego przetargu, chociaż o 33,08% mniejsza od odnotowanego na początku lutego 2014 rekordu.
Ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych) były przeciętnie zwiększyły się o 7% do 2,94 tys. USD/t niż na poprzednim przetargu (17 lutego). Za tonę tego przetworu mlecznego płacono średnio o 337 USD więcej niż przed miesiącem (na przetargu 3 lutego 2015 r.). W odniesieniu do cen tego proszku zaobserwowano nawet 8% wzrost za kontrakty czerwcowe.
Ceny PMP
W tym samym czasie przeciętne ważone ceny jednej tony PMP były o 0,9% mniejsze wobec poprzedniej aukcji – 3,24 tys. USD/t. Z kolei za kontrakty na wrzesień 2015 roku płacono nawet o 5,2% mniej niż przed dwoma tygodniami, a ceny kontraktów na kwiecień 2015 r. zwiększyły się o 12,8%. Pełnotłuste mleko w proszku było więc dalej sprzedawane po cenie większej niż proszek odtłuszczony, choć przeciętnie różnica ta wyniosła 306 USD/t.
Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano także 10,6% wzrost cen sera cheddar do 3,38 tys. USD/t. Następny przetarg platformy GlobalDairyTrade odbędzie się dnia 17 marca 2015 r.