Międzynarodowa Organizacja Cukru (ISO) zredukowała swoją prognozę globalnego deficytu cukru w sezonie 2016/2017 o 5% z 6,19 do 5,869 mln ton.
Jednocześnie jednak zwiększyła o 11% ocenę niedoboru cukru w sezonie 2015/2016 z 4,83 do 5,359 mln ton. W sezonie 2017/2018 deficyt ma zniknąć, chociaż niskie zapasy będą wspierać ceny cukru.
Jak podaje FAPA/FAMMU, produkcja cukru na świecie w sezonie 2016/2017 przewidywana jest na 168 mln ton, z zużycie na 174 mln ton. Zapasy zmaleją do 76 mln ton, co będzie stanowić 43% globalnego zużycia – to najniższy od lat udział.
Inne firmy analityczne zakładają, że sezon 2016/2017 ma być deficytowy, a mediana sześciu prognoz wynosi -6,7 mln ton. Sezon wcześniej odnotowano deficyt w wysokości 7,6 mln ton. Pierwsze szacunki dla sezonu 2017/2018 zakładają nieznaczną nadwyżkę produkcyjną.
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU na podstawie KE foto:
sxc.hu