Indeks ten był w lutym wyższy o 17,2% niż w porównywalnym okresie 2016 roku, gdy znalazł się na poziomie 146,7 punktu, a ponadto jego wartość w minionym miesiącu była najwyższa od dwóch lat. Według FAMMU/FAPA, obserwowana zwyżka związana była ze wzrostem notowań wszystkich produktów objętych indeksem, w szczególności cen zbóż, z wyjątkiem globalnych cen olejów roślinnych, które dynamicznie malały. Średnia wartość indeksu cen żywności FAO za pierwsze dwa miesiące 2017 roku to 175,05 punktu, jest ona o 17,08% większa niż w porównywalnym okresie 2016 roku.
Ceny olejów
Wartość indeksu cen olejów roślinnych dla lutego 2017 r. wyniosła 188,7 punkty względem 186,3 pkt., czyli o 4,1% mniej w porównaniu ze styczniem br. w odniesieniu do 150,3 pkt. w lutym 2016 roku. Poziom indeksu dalej był 19% większy niż w lutym 2016 roku, kiedy wynosił 150,3 pkt. Spadek cen był odbiciem mniejszych cen olejów sojowego oraz palmowego. Ten ostatni staniał w oczekiwaniu na zwiększenie się podaży w Azji oraz obniżenie popytu na rynkach międzynarodowych. Olej sojowy stracił na wartości pod wpływem wzrostu prognoz produkcji soi w Argentynie i Brazylii oraz wielką jego podaż w Argentynie i USA wynikłe z ograniczonego popytu generowanego przez producentów biodiesla.
Ceny zbóż
Wartość indeksu cen zbóż dla lutego 2017 r. wyniosła 150,6 punkty w porównaniu do 146,9 pkt., czyli o 2,5% więcej wobec stycznia br. oraz był tylko o 1,6% większy względem lutego 2016 roku, kiedy wyniósł 148,2 pkt. Poziom indeksu był w lutym br. najwyższy od czerwca 2016 roku. Ceny pszenicy wzrosły 3% w odpowiedzi na zwiększony handel oraz problemy logistyczne w portach USA. Zmiany cen kukurydzy były mniej znaczące, ale popyt wspierał ich wartość. Ryż podrożał trzeci miesiąc z rzędu w wyniku zmian kursów walut oraz oczekiwanemu na wzrost zapotrzebowania na ryż Basmati.
Ceny przetworów mleczarskich
Indeks cen przetworów mlecznych zmienił się nieznacznie w skali miesiąca i osiągnął poziom 194,2 punktu, czyli najwyższy pułap od sierpnia 2014 roku. Bardziej spektakularna zwyżka notowana jest w skali roku o 37%. Co ciekawe obniżki cen w skali globalnej nie są notowane pomimo oczekiwań sezonowej zwyżki podaży i dostaw eksportowych artykułów mleczarskich z UE i USA. Związane jest to z proporcjonalnie wzrastającym popytem globalnym.
Czytaj dalej na następnej stronie...