Wzrost produkcji przetworów mlecznych

W okresie styczeń-luty 2019 r., w porównaniu z takim samym okresem 2018 r., w następstwie dużych dostaw surowca mlecznego, zarówno krajowego, jak i importowanego, przemysł mleczarski zwiększył produkcję części grup przetworów mlecznych.

Wzrost produkcji przetworów mlecznych
Najbardziej wzrosła produkcja OMP o 12,4%. Poza tym, wytworzono więcej napojów mlecznych innych niż jogurty o 6%, suszonej serwatki o 3,5%, a także masła o zawartości 80-85% tłuszczu oraz śmietany, twarogów i jogurtów o 0,3-0,8%. Zmalała za to produkcja PMP o 17,3%, mleka zagęszczonego o 9,1%, serów topionych o 7,3%, serów dojrzewających o 3% i minimalnie mleka płynnego.
 
Zwyżka produkcji w omawianym czasie przełożyła się na zwiększenie eksportu przetworów mlecznych o 3,1% do 745,1 mln l w przeliczeniu na mleko surowe.
 
Znacznie wzrósł eksport mleka w proszku o 49,1%, pod wpływem poprawy rentowności wysyłki, z powodu wyższych cen transakcyjnych o 13%. Wpływy ze sprzedaży przetworów mlecznych zwiększyły się o 5,5% do 360,2 mln EUR, co wynikało z większych niż przed rokiem cen uzyskiwanych w wywozie większości przetworów.
 
Import wzrósł ilościowo o 2,9% do 289,1 mln l, a wartościowo o 14% do 165,0 mln EUR, przede wszystkim z powodu sporej zwyżki cen przywożonego mleka w proszku o 41,7%, a także suszonej serwatki o 16,2%.
 
W efekcie ilościowa nadwyżka eksportu nad importem przetworów mlecznych zwiększyła się o 3,3% do 456 mln l w ekwiwalencie surowca, ale wartość dodatniego salda obrotów zmalała o 0,8% do 195,2 mln EUR, co było spowodowane wyższą dynamiką wzrostu wartości przywozy niż wywozu.


Tagi:
źródło: