Wstępne dane handlowe wskazują, że spore ilości magazyn trafiły na eksport. W okresie od stycznia do końca czerwca 2013 roku sprzedano za granicę 60,3 tys. ton margaryn. Jednak wobec I półrocza 2012 roku wywóz obniżył się o blisko 9%.
Zestawiając wyżej wymienione wielkości z produkcją można dość do wniosku, że eksport w I połowie bieżącego roku stanowił 29% produkcji w porównaniu do prawie 35% tego samego okresu roku poprzedniego.
Według danych GUS, od czasu wejścia Polski do Wspólnoty Europejskiej aż do 2008 roku krajowa produkcja margaryn spadała. W 2004 roku przedsiębiorstwa wytworzyły około 355 tys. ton margaryn, podczas gdy w 2008 roku – 341 tys. ton. Spadkowa tendencja została jednak odwrócona w 2009 roku, kiedy to wyprodukowano 363 tys. ton margaryn. Z kolei już w 2012 roku wytwórstwo przekroczyło 442 tys. ton.
Obserwowany w ostatnich latach wzrost produkcji margaryn był możliwy dzięki wysokiemu popytowi eksportowemu na te towary. Z danych wynika, że w 2009 roku wywieziono z Polski 88,9 tys. ton, natomiast w 2012 już 134,5 tys. ton. Największe ilości trafiły do Czech, Niemiec i na Węgry.
Również w przypadku importu do Polski obserwowana była tendencja wzrostowa. Niemniej, nie była ona już tak wysoka jak w przypadku eksportu. W 2012 roku przywóz tych produktów ukształtował się na poziomie 115,6 tys. ton. Największymi dostawcami były Niemcy, Belgia i Holandia.