Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-04-18
-
Życzenia Wielkanocne
2025-04-17 -
Wielkanocny koszyk jakości IJHARS - PIECZYWO
2025-04-16
Poznaj produkty
-
Ruszta plastikowe
2013-08-20 -
Rozdrabniacz do bel okrągłych RBA GOWEIL
2020-07-24 -
Traktorek Yanmar YM2000
2011-12-19 -
PIELNIKO OBSYPNIK
2013-11-22
Wzrost produkcji margaryn w 2010 roku
Według danych, produkcja margaryn oraz mieszanek do smarowania pieczywa posiadających niską bądź obniżoną zawartość tłuszczów w średnich oraz dużych firmach osiągnęła poziom 375 tysięcy ton.

W porównaniu z rokiem wcześniejszym jest to wzrost rzędu 9 procent. Niemniej jednak, wstępne wyniki badań wskazują na obniżenie sprzedaży w stosunku do analogicznego miesiąca roku poprzedniego. Wtedy to zakłady wyprodukowały blisko 24,1 tysiąca ton margaryn, czyli o ponad 2 procent mniej w rocznej relacji.
Natomiast ostatnimi laty zaobserwowano nie tylko wzrost znaczenia eksportu margaryn, ale także i zwiększenie importu.
Jednakże Polska w dalszym ciągu pozostaje zdecydowanie eksporterem netto margaryn w ujęciu ilościowym oraz wartościowym.
Jak twierdzą analitycy, otóż to właśnie popyt importowy, który w utrzymywał się na wysokim poziomie mógł być jedną z przyczyn wzrostu wytwórczości margaryn w poprzednim roku.
