Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Ruszta betonowe
2013-08-20 -
BAT0211; 12V 7Ah
2020-02-07 -
Leasing Finansowy
2016-05-16
Wzrost produkcji margaryn w 2010 roku
Według danych, produkcja margaryn oraz mieszanek do smarowania pieczywa posiadających niską bądź obniżoną zawartość tłuszczów w średnich oraz dużych firmach osiągnęła poziom 375 tysięcy ton.
W porównaniu z rokiem wcześniejszym jest to wzrost rzędu 9 procent. Niemniej jednak, wstępne wyniki badań wskazują na obniżenie sprzedaży w stosunku do analogicznego miesiąca roku poprzedniego. Wtedy to zakłady wyprodukowały blisko 24,1 tysiąca ton margaryn, czyli o ponad 2 procent mniej w rocznej relacji.
Natomiast ostatnimi laty zaobserwowano nie tylko wzrost znaczenia eksportu margaryn, ale także i zwiększenie importu.
Jednakże Polska w dalszym ciągu pozostaje zdecydowanie eksporterem netto margaryn w ujęciu ilościowym oraz wartościowym.
Jak twierdzą analitycy, otóż to właśnie popyt importowy, który w utrzymywał się na wysokim poziomie mógł być jedną z przyczyn wzrostu wytwórczości margaryn w poprzednim roku.