Indeks cen żywności
Przez 1 rok, a zatem w odniesieniu do maja 2015 roku, kiedy było 167,2 pkt., indeks zmalał o 11,4 pkt. - 7%. Oznacza to trzeci miesiąc z rzędu zwyżkę, po czterech z kolei miesiącach zniżki indeksu poprzedzonych dwoma miesiącami wzrostów.
Wcześniej dziewięć miesięcy z rzędu ceny spadały. W ujęciu miesięcznym indeksowane produkty utrzymywały różne trendy: zboża, artykuły mleczarskie, cukier i mięso podrożały, a potaniały tylko oleje roślinne.
W maju 2016 roku indeks cen olejów roślinnych FAO był w granicy 163,3 pkt., czyli obniżył się po wzroście trzech wcześniejszych miesięcy z rzędu względem 166,4 w kwietniu 2016 r., a zatem był mniejszy o 3,1 pkt. - 1,8% w stosunku do 154,1 pkt. w maju 2015 roku.
Zniżka wartości tego indeksu odzwierciedlała głównie spadek wartości oleju palmowego pod wpływem osłabienia popytu przez Chiny, Indie oraz UE oraz zwiększającej się podaży eksportowej tego oleju z Malezji wbrew perspektywie pogorszenia jego światowej produkcji.