Wzrost eksportu przetworów mleczarskich

Jak wynika z danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w ciągu ośmiu pierwszych miesięcy 2013 roku wartość eksportu artykułów mlecznych była o ponad 16% większa niż w analogicznym okresie minionego roku i osiągnęła granicę 1,05 mld euro - podaje Bank BGŻ.

Wzrost eksportu przetworów mleczarskich

Z uwagi na lekkie umocnienie złotego w pierwszym półroczu roku, przychody wyrażone w polskiej walucie zwiększyła się w nieco mniejszym stopniu, bo o 14% do 4,373 mld zł.

Niemniej jednak, w ujęciu ilościowym wywóz wzrósł zaledwie w odniesieniu do serów i serwatki. Handel zagraniczny pozostałych przetworów był istotnie mniejszy niż przed rokiem, przy czym dla mleka w proszku spadek sięgał 20%.

W porównaniu z najważniejszym produktem eksportowym Polski, czyli serami, w omawianym czasie wywóz zwiększył się o prawie 18% do 136,9 tys. ton. Było to możliwe za sprawą niemal 50% wzrostowi dostaw na rynek rosyjski, tj. z 12,2 tys. t w okresie styczeń-sierpień 2012 r. do 18 tys. t w 2013 roku. Silnie zwiększyły się również wysyłki do Niemiec, Włoch i Słowacji o 15-18%. Natomiast w przypadku czołowego partnera handlowego Polski z ubiegłego roku, czyli Czech – wolumen eksportowy spadł.

W analizowanym okresie znacznie większe niż rok wcześniej, bo o ponad 23% były także wysyłki serwatki, a zatem o 30,7 tys. t, co dało łącznie 161,5 tys. t. Za ten przyrost w dużym stopniu odpowiadają Chiny. W pierwszych ośmiu miesiącach tego roku sprzedaż serwatki na rynek Państwa Środka była ponad 200% większy niż w analogicznym okresie zeszłego roku i sięgnęła 12,5 tys. ton. To wprawdzie nadal niewiele, chociaż o 7 tys. t więcej w ujęciu rocznym.

reklama:
Połyskująca maselnica ze stali nierdzewnej

Analitycy banku BGŻ oczekują, że koniec 2013 roku nie przyniesie dużych zmian na rynku mleka. Czynnikiem hamującym silne wzrosty eksportu może być umacniający się złoty oraz rosnąca globalna produkcja mleka.

 



Tagi:
źródło: