Chiny są także globalnym liderem w produkcji i wysyłce zagęszczonego soku jabłkowego (ZSJ). W ostatnich 3 sezonach kraj ten produkował 400-558 tys. ZSJ rocznie, z czego zdecydowana większość kierowana była na wywóz. Dla porównania, Polska, która jest drugim największym producentem ZSJ, w omawianym okresie produkowała i eksportowała odpowiednio 300-315 tys. t i 270-312 tys. t rocznie.
Jak wynika z szacunków WAPA, tegoroczne zbiory jabłek w Chinach będą o 3% większe od zeszłorocznych i mogą przekroczyć 45 mln t. Duża podaż owoców wywiera presję na obniżkę cen jabłek przemysłowych. IEG Vu podaje, że jeszcze w połowie października br. za surowiec do przetwórstwa płacono w Chinach powyżej 100 USD/t, a na początku listopada 90-95 USD/t. Jeśli ceny jabłek pozostaną w trendzie spadkowym, bądź nawet ustabilizują się na aktualnym poziomie, chińscy przetwórcy będą skłonni zwiększać produkcję ZSJ.
Dostępne dane za sierpień i wrzesień br. wskazują na 30% wzrost wolumenu eksportu w porównaniu do tego samego okresu przed rokiem. W sierpniu Chiny sprzedały za granicę blisko 54,3 tys. t ZSJ względem 40,4 tys. t rok wcześniej, a we wrześniu 51,3 tys. t wobec 41,2 tys. t.
Blisko połowa wywiezionego towaru trafiła do Stanów Zjednoczonych - 48,9 tys. t. Drugim największym odbiorcą koncentratu była Rosja - 7,4 tys. t, trzecim RPA - 7,4 tys. t, a czwartym Niemcy - 6,2 tys. t.