Jak wynika ze wstępnych danych w styczniu w 2019 r. eksportowano z Polski 60,6 tys. t cukru z uwagi na dużą produkcję w sezonie 2018/2019.
Na rynku UE sprzedano 29 tys. t po cenie 375 EUR/t. Największymi odbiorcami w UE były Niemcy z 11,3 tys. t i Rumunia z 9,6 tys. t. Duża podaż cukru w UE powoduje, że krajowi producenci duże ilości cukru wysyłali do krajów trzecich, tj. Izraela z 13,8 tys. t i Egiptu 4 tys. t. Cena wywozowa do krajów trzecich wyniosła 320 EUR/t.
Duża podaż i niskie ceny były barierą importu, który wyniósł 5,1 tys. t, w tym 2,7 tys. t z UE. Cena przywozowa wyniosła 510 EUR/t, w tym z UE 530 EUR/t. Największe ilości cukru sprowadzano z Czech - 0,8 tys. t, Słowacji - 0,6 tys. t oraz Niemiec i Litwy - po 0,5 tys. t.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 4(338), foto:
sxc.hu