Średnia cena zbytu cukru w workach wyniosła 1,67 zł/kg i była o 1,2% mniejsza niż w sierpniu br., ale była o 4,4% wyższa niż przed rokiem.
W okresie trzech kwartałów br. ceny te zwiększyły się o 6,4%. Cena zbytu cukru paczkowanego zmalała w porównaniu z sierpniem 2019 r. o 4,5% do 1,89 zł/kg, ale była o 14,5% wyższa niż przed rokiem. Od początku 2019 r. ceny cukru paczkowanego wzrosły o 0,5%.
Ceny detaliczne cukru wykazują tendencję zwyżkową. Średnia cena detaliczna we wrześniu 2019 r. wyniosła 2,61 zł/kg i była na takim samym poziomie jak miesiąc wcześniej oraz o 26,1% większa niż w porównywalnym okresie 2018 r. W miesiącach styczeń-wrzesień ceny detaliczne wzrosły o 16%.
Zwyżka cen zbytu cukru nie skutkował poprawą wyników finansowych przemysłu cukrowniczego, który w pierwszym półroczu 2019 r. wypracował zysk netto w granicy 34 mln zł, czyli o 57% mniej niż w tym samym okresie 2018 r.