Większa produkcja mrożonych owoców w Polsce (styczeń-lipiec 2013)

Wzrost produkcji owoców miękkich w kraju w 2013 roku miał widoczne przełożenie w postaci zwiększenia produkcji mrożonek owocowych w kraju. Przede wszystkim najwięcej do mrożenia w bieżącym roku trafiło truskawek – podaje Bank BGŻ.

Większa produkcja mrożonych owoców w Polsce (styczeń-lipiec 2013)
Według danych GUS, produkcja w owoców i orzechów mrożonych w okresie od stycznia do lipca tego roku, w zakładach przetwórczych zatrudniających 50 osób i więcej, wyniosła 236 tys. ton. W ujęciu rocznym to 16,4% zwyżka, przy czym łącznie w czerwcu i lipcu ukształtowała się ona w granicach 171 tys. ton, a zatem to o 13% więcej niż w analogicznym okresie w roku poprzednim.
 
Biorąc pod uwagę zwyżkę produkcji również innych gatunków owoców, które stanowią potencjalny surowiec do mrożenia, można oczekiwać, że dynamika wzrostowa utrzyma się także w drugiej połowie roku – zaznaczają eksperci Banku BGŻ.


Tagi:
źródło: