Firma handlowa Czarnikow szacuje, że w sezonie 2013/2014 produkcja cukru na świecie spadnie o 2% do 182,8 mln ton, a konsumpcja zwiększy się w zbliżonym tempie do 177,9 mln ton – informuje FAPA/FAMMU.
W związku z tym, nadwyżka produkcji nad konsumpcją wyniesie więc 4,9 mln ton i będzie o ponad połowę mniejsza w ujęciu rocznym. Spadek produkcji cukru spowodowany jest głównie przez oczekiwane ograniczeniem upraw buraków cukrowych w Rosji, a także za sprawą mniejszej produkcji w UE.
Toby Cohen z Czarnikowa prognozuje, że 2013 rok będzie trudny dla producentów cukru na świecie, gdyż będą musieli pogodzić się z zyskami, które mogą nie pokryć kosztów produkcji.
Może to negatywnie odbić się zwłaszcza na sektorze przemysłowym, a także prowadzić do opóźnień w rozliczeniach z plantatorami. Według szacunków sezon 2013/2014 będzie trzecim z rzędu, który będzie charakteryzować wyższa bieżącą produkcja niż konsumpcja cukru. Mimo iż nadwyżka znacząco spadnie, to i tak taka prognoza przemawia za dalszym spadkiem cen cukru.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu