W maju ceny żywności na świecie wzrosły o 2%

W maju br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 155,8 pkt i wobec zmienionego indeksu z kwietnia wzrósł o 2,1% (3,2 pp.)- podaje FAMMU/FAPA

W maju ceny żywności na świecie wzrosły o 2%

Ceny żywności

Był to już czwarty miesiąc z rzędu wzrostu cen żywności na świecie. W skali roku indeks FAO był jeszcze o 6,8% (11,4 pp.) niższy. W maju br. podrożał wobec kwietnia najbardziej cukier (+12%), a w mniejszym stopniu również mięso (+2% do 151,8 pkt), zboża (+1,6%) i artykuły mleczarskie (+0,4%), potaniały natomiast oleje roślinne (-1,8%).

 

W branży mięsnej wzrosły ceny wszystkich gatunków, głównie wieprzowiny i baraniny, a mniej znacząco także wołowiny i drobiu. Wieprzowina w UE podrożała w ślad za zwyżką na rynku światowym oraz dzięki wzmożonemu popytowi eksportowemu ze strony krajów azjatyckich. W Oceanii wzrosły ceny eksportowe wołowiny i baraniny ze względu na ograniczoną podaż. Ceny drobiu zanotowały już trzeci z rzędu miesiąc umiarkowanego wzrostu.

 

Tendencje zwyżkową w sektorze zbóż po raz kolejny odnotowano w przypadku kukurydzy, co zostało spowodowane ograniczoną podażą eksportową do czasu tegorocznych zbiorów na półkuli północnej. Korzystne warunki pogodowe w regionach uprawy pszenicy, perspektywy dobrych zbiorów oraz obfita podaż ograniczały wzrost cen tego gatunku zboża.

 

Z kolei indeks cukru FAO wzrósł w maju dynamicznie, o 11,7% do 240,4 punktów. Przyczyn podwyżek należy upatrywać głównie prognozach mniejszej produkcji cukru w Chinach i Indiach. Światowy bilans cukru, który ma zamknąć się deficytem, również przemawia za podwyżkami. 



Tagi:
źródło: