Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
JOHN DEERE szyba do Kabiny SG 2
2011-12-13 -
ŁADOWARKI SCHAFFER
2014-11-04 -
Nawóz ActiMag Universal
2014-01-07
Unijny import cukru w sezonie 2016/17 z krajów trzecich
Komisja Europejska podaje, że w październiku 2016 roku wnioskowano o import łącznie 2710 tys. ton cukru w sezonie 2016/17 w ramach preferencji dla Bałkanów i w kontyngencie dla cukru przemysłowego.
Import cukru
Bezcłowy kontyngent dla krajów bałkańskich, który w sezonie 2016/2017 wynosi 201 tys. ton, jest obecnie wykorzystany w 24% (wnioski złożono na 49,1 tys. ton). W październiku wnioskowano o import cukru w wysokości 1718 ton z Serbii i 24 tony z Bośni i Hercegowiny. Wszystkie wnioski zostały zaakceptowane w 100%.
W przypadku przywozu cukru w sezonie 2016/2017 w ramach koncesji CXL (Brazylia, Australia, Kuba, Indie, erga omnes – łącznie 676 tys. ton) wykorzystane jest obecnie 49% kontyngentu, przy czym w całości wypełnione są wolumeny dla Indii, Kuby i egra omnes. W październiku nie wnioskowo o import cukru z wykorzystaniem tego instrumentu. Za to złożono wnioski na przywóz 968 ton cukru w wolumenie na bezcłowy import cukru przemysłowego (400 tys. ton). Kontyngent jest wykorzystany w 1%.
Jak zauważają specjaliści FAMMU/FAPA, w przypadku bezcłowego zakupu z Mołdawii, który w 2016 roku wynosił 37,4 tys. ton cukru, do połowy października 2016 roku wnioski złożono na 47,6 tys. ton, co oznacza, że wykorzystano cały kontyngent, a import jest od niego wyższy o 10,2 tys. ton.
Kontyngent 09.7226 dla Peru, który wynosi w 2016 roku 23 980 ton, jest wypełniony w 4%. W ramach kontyngentu 09.7235 dla Kolumbii 67,58 tys. ton - sprowadzono 34,5 tys. ton - 51% dostępnego wolumenu, z Centralnej Ameryki (09.7307) zaś 106,5 tys. ton, czyli 65% z dostępnych 163,5 tys. ton, chociaż kontyngent obejmuje także inne towary niż cukier. Nie odnotowano importu w ramach wolumenu 09.7311 dla Panamy, który w 2016 roku wynosi 13 tys. ton. Z kolei z Ukrainy sprowadzono już wcześniej 20,07 tys. ton cukru, czyli cały dostępny w 2016 roku limit.