W ostatnim tygodniu marca bieżącego roku ceny cukru obniżyły się o 4 procent w ciągu tygodnia w przypadku surowego cukru na giełdzie amerykańskiej, co dało stawkę 534,8 dolarów za tonę.
Jeśli chodzi o rozliczenie miesięczne, to tu spadek wyniósł 5 procent, a w ciągu roku - 11 procent.
Natomiast biały cukier na londyńskiej giełdzie można było nabyć za 632,3 dolary za tonę, a zatem o 3 procent mniej w relacji tygodniowej, a w miesięcznej zniżka wyniosła 2 procent. W porównaniu z minionym rokiem to mniej o 11 procent.
Taki stan rzeczy jest wynikiem wydania już trzeci raz licencji na eksport mln ton indyjskiego cukru. Niestety mniejsza podaż brazylijskiego cukru oraz rosnące ceny paliwa mogą przynieść odwrotny skutek i w najbliższym czasie cena tego surowca może nawet wzrosnąć.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA Foto: sxc.hu