Green Pool: Mniejszy deficyt cukru w bieżącym i przyszłym sezonie

Firma konsultingowa Green Pool (GP) zmniejszyła swój szacunek deficytu cukru zarówno dla aktualnego sezonu, jak i dla poprzedniego.

Green Pool: Mniejszy deficyt cukru w bieżącym i przyszłym sezonie

Deficyt na rynku cukru

Światowa produkcja ma być mniejsza od zużycia o 5,28 mln ton w sezonie 2016/2017, a w poprzednim o 7,52 mln ton. Trzy miesiące wcześniej GP zakładało deficyt odpowiednio 5,8 i 8,39 mln ton.
 
W przypadku tego sezonu redukcja deficytu spowodowana jest przede wszystkim przekonaniem, że wysokie obecnie ceny cukru wyhamują tempo wzrostu cukru na świecie i jego spożycie będzie mniejsze, niż początkowo zakładano. Dla sezonu 2015/2016 korekta dotyczy zarówno produkcji jak i spożycia. Zużycie zmniejszono o 430 tys. ton, a produkcję podniesiono o 440 tys. ton.
 
Inne firmy analityczne zakładają, że sezon 2015/2016 na globalnym rynku cukru będzie deficytowy. Mediana 10 szacunków deficytu wynosi -7,6 mln ton. Zdaniem FAPA/FAMMU, również sezon 2016/2017 ma być deficytowy, a mediana wynosi -7,3 mln ton.


Tagi:
źródło: