Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Suszarnie do zbóż MEPU
2011-01-21 -
FLORAMIX IGLAK (Nawóz, granulat)
2012-01-17 -
Agregat do bielenia FA - 150
2013-05-06
Światowe ceny przetworów mlecznych znowu spadają
W listopadzie indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 156,7 punktu i po dwóch miesiącach zwyżek powrócił na trend zniżkowy, który notowany jest od marca 2014 roku - podaje FAMMU/FAPA.
Indeks cen olejów roślinnych FAO
3,1% spadek cen olejów roślinnych, które w październiku odbiły się po zniżce do najmniejszego poziomu od marca 2009 r. nastąpiła głównie w wyniku niższych cen olejów palmowego i sojowego. Na spadki indeksu przełożyły się też zniżki cen energii. Globalne ceny oleju palmowego zmalały w związku z tym, że osłabienie światowego popytu importowego zbiegło się z większą niż się spodziewano produkcją w Azji Południowo-Wschodniej. Ceny oleju sojowego z kolei zmniejszyły się na skutek poprawy perspektyw produkcji w USA i lepszych warunków pogodowych w Ameryce południowej.
Indeks cen zbóż FAO
Indeks cen zbóż zmalał o 2,3% w stosunku do poprzedniego miesiąca do poziomu najniższego od czerwca 2010 roku i w dalszym ciągu był niższy niż przed rokiem o 16%. Spadek nastąpił przede wszystkim w wyniku osłabienia notowań zbóż paszowych na skutek sprzyjających warunków pogodowych i potwierdzonych obfitych dostaw z USA, które są czołowym producentem i eksporterem kukurydzy na świecie. Malały również ceny pszenicy, głównie na z powodu obfitych dostaw i słabego popytu międzynarodowego. Ceny ryżu też zniżkowały, pomimo ograniczenia dostaw.
Indeks cen mięs FAO
Indeks cen mięs obniżył się o 1,6% w skali miesięcznej, przy czym od marca 2015 roku wykazywał on niewielkie wahania. Spadek wynika z korekty wartości indeksu z października na skutek mniejszych niż oczekiwano cen wołowiny wysyłanej z Brazylii i Australii. W listopadzie zmniejszyły się globalne ceny wszystkich rodzajów mięsa z wyjątkiem mięsa owczego, które rosły z uwagi na ograniczone dostawy. Ceny wieprzowiny spadały w wyniku nadprodukcji w Unii Europejskiej, która spowodowała zniżkę cen lokalnych i wysyłkowych. Z kolei wołowina dalej taniała przez mniejszy popyt importowy w USA.