Spadek światowych cen żywności w maju 2014

W minionym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 207,8 punktu i był o 3,1% mniejszy niż w analogicznym okresie 2013 roku kiedy to znalazł się na poziomie 214,4 punktu. Indeks ten był o ponad 1,2% mniejszy niż w kwietniu 2014 r – podaje FAMMU/FAPA.

Spadek światowych cen żywności w maju 2014
Zaobserwowane spadki w największej mierze są wynikiem zniżki cen przetworów mlecznych, a także olejów roślinnych i zbóż. Niemniej jednak w przypadku cen cukru w maju odnotowano dynamiczną zwyżkę, a ceny mięs były stabilne. Przeciętna wartość indeksu cen żywności FAO za 5 miesięcy bieżącego roku jest o 2,82% mniejsza niż w analogicznym okresie 2013 r. i wynosi 208,29 punktu.
 
Indeks cen przetworów mlecznych FAO w maju osiągnął pułap o 5% niższy w odniesieniu do jego poziomu z kwietnia, wynosił 238,9 punktu, co było trzecim z rzędu spadkiem po obserwowanych na początku roku wzrostach.
 
Na powstanie zniżkowego trendu wpływ wywiera nadal osłabiony popyt na wszystkie przetwory mleczne w wyniku zmniejszonych zamówień z Chin, które są głównym importerem pełnotłustego mleka w proszku i drugim co do wielkości zakupów rynkiem dla proszku odtłuszczonego, jak i ograniczony popyt z Rosji będącej głównym importerem masła.
 
Poza tym rynek przetworów mlecznych dostosowuje się do aktualnej sytuacji po okresie wyjątkowo wysokich cen w 2013 r. i na początku 2014 r., który nastąpił w związku z ograniczonymi dostawami eksportowymi w tamtym czasie. W ostatnich miesiącach w wyniku sprzyjających warunków pogodowych i wyjątkowo długiego sezonu w Nowej Zelandii w połączeniu z dobrym początkiem okresu produkcyjnego na półkuli północnej nastąpił spory wzrost podaży surowca i przetworów mlecznych w skali światowej. Poprawiły się prognozy produkcji i kupcy zainteresowani są tylko artykułami pierwszej potrzeby w oczekiwaniu na kolejne spadki cen w przyszłości.
 
W maju zmalały światowe ceny wszystkich przetworów mlecznych. Wartość indeksu cen tych produktów była w piątym miesiącu 2014 roku na poziomie o 5,37% mniejszym niż w analogicznym okresie 2013 r. Średnia wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze pięć miesiące 2014 roku osiągnęła granicę 265,75 punktu i była o ponad 14,7% większa niż rok wcześniej.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: