Indeks cen żywności FAO najniższy od lipca'2010

W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 182,7 punktu i znalazł się na najmniejszym poziomie od lipca 2010 roku - podaje FAMMU/FAPA.

Indeks cen żywności FAO najniższy od lipca'2010

Na notowaną stabilizację indeksu cen przetworów mlecznych FAO wpływ ma także ograniczenie globalnej podaży na skutek suszy w Oceanii, której wynikiem jest spory spadek produkcji mleka w tym rejonie, a także w związku z zbliżającym się końcem sezonu mlecznego w Unii Europejskiej, co z kolei wymusza na producentach ograniczanie produkcji w celu uniknięcia, lub zminimalizowania kar za nadprodukcję. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w pierwszym miesiącu 2015 roku o 35,7% mniejsza niż w analogicznym okresie 2014 r. Średnia wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO w 2014 roku osiągnęła granicę 224,12 punktu i była o 7,72% niższa niż w 2013 roku.

Indeks cen cukru

Stabilizacja cen cukru odzwierciedla obawy o zbiory cukru w Brazylii, zazwyczaj zaczynających się w kwietniu i ich wpływ na dostępność eksportową, które rekompensowane są oczekiwaniami wysokich dostaw w innych największych obszarach produkcji tego surowca, w tym w Indiach, Tajlandii i Unii Europejskiej.

Indeks cen olejów roślinnych

Spadek cen olejów roślinnych o 2,9% nastąpił przede wszystkim przez niższe ceny oleju palmowego i sojowego, które odzwierciedlają osłabiony popyt importowy na olej palmowy i perspektywy obfitych dostaw soi. Poza tym zniżkujące ceny ropy naftowej mają wpływ na obniżenie konkurencyjności olejów roślinnych jako ekologicznego paliwa, tym samym zmienia się popyt na nie do produkcji biodiesla. Obecna wartość indeksu cen olejów roślinnych jest najmniejsza od października 2009 roku.
 

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: