Już po raz drugi w tym roku, notowania na giełdzie Global Dairy Trade zakończyły się spadkiem. O ile pierwszy nie był jeszcze aż tak bardzo wyraźny, bo wynosił 1,2%, to drugi był zdecydowanie większy i wyniósł 3,4%.
Ujemny wynik notowań przełożył się na spadki cen większości oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największy spadek cen dotknął sera Cheddar o 14%, masła o ponad 10% oraz maślanki w proszku 10%. Jedynie w przypadku dwóch produktów ceny wzrosły.
Wynik aukcji Global Dairy Trade z dnia 6 czerwca 2019 roku:
-
Kazeina podpuszczkowa +4,2%;
-
Laktoza +0,4%;
-
Pełne mleko w proszku -1,5%;
-
Odtłuszczone mleko w proszku -4%;
-
Bezwodny tłuszcz mleczny -5,7%;
-
Maślanka w proszku -10,1%;
-
Masło -10,3%;
-
Ser Cheddar -14%;
-
Serwatka w proszku nie była oferowana.
Odwrócenie trendu cenowego na rynku globalnym, przerwało kilkumiesięczny okres wzrostu notowań. Warto zaznaczyć, że ceny w Polsce spadają już od stycznia bieżącego roku. Notowania na giełdzie GDT zawsze miały wpływ na ceny krajowe, dlatego jeśli w kolejnych notowaniach utrzyma się trend spadkowy, polscy producenci mleka muszą być przygotowani na to, że w najbliższych miesiącach cena mleka surowego prawdopodobnie będzie spadać.
źródło: Gospodarz.pl/Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka/Dorota Śmigielska foto:
pixabay.com