Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-04-18
-
Życzenia Wielkanocne
2025-04-17 -
Wielkanocny koszyk jakości IJHARS - PIECZYWO
2025-04-16
Poznaj produkty
-
URSUS 3724 PIKO - ciągnik rolniczy
2011-02-08 -
Mulczery profesjonalne ORSI VM Telescopic
2015-03-12 -
Łyżkokrokodyl SHARK, szerokość 1800mm
2012-07-16 -
ZETOR FORTERRA
2014-10-03 -
Owijarka bel SIPMA OZ 5000 TEKLA
2013-06-19 -
Rękawice robocze gumowane RWGRIP
2011-05-16 -
Płaskie pasy napędowe
2013-11-25
Spadek eksportu przetworów warzywnych
Jak wynika z danych, w ciągu pierwszych 10 miesięcy zeszłego roku poza polskie granice wysłano blisko 385 tysięcy ton warzywnych przetworów, co daje spadek o 7 procent w odniesieniu do roku wcześniejszego.

Taki stan rzeczy jest wynikiem zmniejszonego wolumenu do poziomu 260 tysięcy ton wysyłkowego mrożonych warzyw, a więc o 10,2 procenta mniej niż rok wcześniej. Niemniej jednak w tym czasie wyprodukowano niemal 416 tysięcy ton warzyw mrożonych, czyli w rocznej relacji zwyżka wyniosła 4,2 procenta.
Również w analizowanym przedziale czasowym odnotowano spadek kontyngentu wysyłkowego suszy o 11 procent, konserw warzywnych o 2 procent, a marynat warzywnych o 9 procent.
Niestety mniejsze wysyłki przyczyniły się także do niższego salda w handlu, które wyniosło 278 tysięcy euro, czyli o 2 procent mniej niż rok wcześniej.
