W 2012 roku odnotowano znaczne spadki eksportu masła z Polski, przeciwnie do roku poprzedniego, kiedy to polski tłuszcz cieszył się dużym popytem.
W ubiegłym roku poza granice naszego kraju wywieziono 31,2 tys. ton masła z Polski o wartości 92 mln euro. Spadek eksportu w ujęciu ilościowym wyniósł zatem 8,7% oraz 32% w ujęciu wartościowym. W związku z tym dynamika spadku eksportu tego tłuszczu była najwyższa spośród wszystkich przetworów mleczarskich.
Masło z Polski w ubiegłym roku trafiło w przeważającej części na unijny rynek, stanowiąc 87,9% wartości eksportu. Głównymi rynkami zbytu były:
-
Czechy:
ilościowo: 4,57 tys. ton, wzrost o 29,6% r/r; wartościowo: 13,87 mln euro, wzrost o 1% r/r
-
Niemcy:
ilościowo: 4,68 tys. ton, spadek o 24,6% r/r; wartościowo: 13,14 mln euro, spadek o 44% r/r
-
Słowacja:
ilościowo: 3,39 tys. ton, wzrost o 9,2% r/r; wartościowo: 12,03 mln euro, spadek o 12% r/r
-
Holandia:
ilościowo: 3,78 tys. ton, spadek o 17% r/r; wartościowo: 9,82 mln euro, spadek o 44% r/r
-
Rosja:
ilościowo: 1,27 tys. ton, spadek o 18,2% r/r, wartościowo: 4,19 mln ton, spadek o 44% r/r.
Zdaniem ekspertów, przyczyną znacznego spadku eksportu masła z Polski były w ubiegłym roku mniejsze niż w poprzednich latach różnice pomiędzy cenami masła oraz notowaniami na rynkach czołowych odbiorców tłuszczu z Polski.
Średnia wartość masła wywiezionego z Polski w 2012 roku była o 15% niższa niż przed rokiem i ukształtowała się na poziomie 2954 euro/t. Poniżej średniej tłuszcz sprzedawano m.in. do Niemiec (za 2808 euro/t), natomiast droższe masło trafiało np. do Czech (3037 euro/t) oraz na Słowację, gdzie płacono za nie 3549 euro/t. Natomiast ceny masła przez większą cześć ubiegłego roku utrzymywały się na poziomie wyższym niż 3 tys. euro/t.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu