W I kwartale malały również ceny detaliczne „pozostałych tłuszczów zwierzęcych”, czyli słoniny, smalcu, ale od kwietnia ich ceny ponownie rosną w następstwie zwyżki cen żywca wieprzowego na krajowym i europejskim rynku.
Na rynku tłuszczów roślinnych, w warunkach niewielkich zmian, a nawet obniżki zapotrzebowania na tłuszcze roślinne w gospodarstwach domowych, miały miejsce wahania cen margaryn, przy systematycznej, powolnej zwyżce cen olejów roślinnych, przy czym wyjątkiem był spadek ich cen w kwietniu i sierpniu.
W okresie ośmiu miesięcy 2019 r., w porównaniu z tym samym czasem poprzedniego roku, przy wzroście cen całej żywności wraz z napojami bezalkoholowymi o 4,2%, ceny tłuszczów roślinnych zmalały średnio o 0,3%, z tego ceny olejów roślinnych obniżyły się o 0,3%, margaryn o 0,4%, przy czym cen oliwy z oliwek o 0,8%, a ceny tłuszczów zwierzęcych zmniejszyły się o 1,9%, w wyniku spadku cen masła o 2,2%, przy wzroście cen „pozostałych tłuszczów zwierzęcych” o 1,2 %.