Ceny zbytu artykułów mleczarskich
Na rynku krajowym na przełomie grudnia 2019 r. i stycznia 2020 r. kontynuowany był zniżkowy trend cen zbytu masła w blokach. Zakłady mleczarskie monitorowane w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 30.12.2019 r. – 5.01.2020 r. za ten rodzaj tłuszczu otrzymywały 15,16 zł/kg, czyli mniej o 5% niż w drugiej połowie grudnia 2019 r. i o 7% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane zbywano po 18,03 zł/kg, a zatem taniej o 3% niż w poprzednim notowaniu i o 4% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku tłuszcz mleczny kosztował mniej o 12%–15,5%.
Światowe zapotrzebowanie na mleko w proszku przyczynia się do zwyżki krajowych cen tego produktu. W dniach 30.12.2019 r. – 5.01.2020 r. ceny zbytu odtłuszczonego mleka w proszku osiągnęły granicę 10,75 zł/kg, a zatem wyższy o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 4% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena pełnego mleka w proszku wyniosła 12,55 zł/kg i była większa o 0,01 zł/kg niż w drugiej połowie grudnia 2019 r., ale o 0,07 zł/kg mniejsza niż przed miesiącem. OMP było droższe niż przed rokiem o 69%, a PMP – o 10%.
Na przełomie grudnia 2019 r. i stycznia 2020 r. krajowi producenci za ser Edamski uzyskiwali 13,74 zł/kg w stosunku do 13,73 zł/kg w poprzednim notowaniu. W tym czasie cena sera Gouda zwiększyła się o 1% do 14,31 zł/kg. Gatunki tych serów dojrzewających były o 1–2% droższe niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku ser Edamski był droższy o 5%, a ser Gouda – o 8%.
Ceny zbytu wybranych artykułów mleczarskich w makroregionach Polski
Jak wynika z danych ZSRIR MRiRW na początku stycznia 2020 r. najmniejsze ceny za artykuły mleczarskie otrzymywały zakłady przetwórcze znajdujące się na terenie makroregionu Zachodniego, tj. masło w blokach – 14,80 zł/kg, masło konfekcjonowane – 17,20 zł/kg, ser podpuszczkowy dojrzewający Gouda – 13,26 zł/kg i OMP – 10,41 zł/kg. Jednocześnie najwyższe ceny masła w blokach, sera Gouda oraz OMP zaobserwowano w zakładach działających w makroregionie centralnym - odpowiednio 15,48 zł/kg, 14,51 zł/kg i 10,83 zł/kg, a w odniesieniu do masła konfekcjonowanego – w makroregionie południowo-wschodnim - 18,57 zł/kg.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade w Nowej Zelandii na początku stycznia 2020 r. zwiększyły się ceny monitorowanych produktów mlecznych. Na aukcji, która odbyła się 7 stycznia 2020 r. indeks cen GDT, w stosunku do poprzedniego notowania wzrósł o 2,8%.
Na początku stycznia 2020 r. kontynuowana była zwyżka cen odtłuszczonego mleka w proszku. Za ten rodzaj produktu otrzymywano 3 026 USD/t, czyli więcej o 5,5% niż na poprzedniej aukcji (z 17.12.2019 r.). Pełne mleko w proszku zbywano po 3 150 USD/t, tj. o 2% drożej niż dwa tygodnie wcześniej. Jednocześnie OMP był tańsze niż przed miesiącem o 1%, a PMP – o 5%. Za masło otrzymywano 4 029 USD/t, a za ser Cheddar – 4 015 USD/t, w obu przypadkach więcej o 4% niż w poprzednim notowaniu i odpowiednio o 1% i 6% niż na początku grudnia 2019 r. W porównaniu do notowań sprzed roku OMP było droższe o 37%, ser Cheddar – o 19%, a PMP – o 16%, podczas gdy masło było o 1% tańsze.