Ceny zbytu artykułów mleczarskich
W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 29.10 – 4.11.2018 r. masło w blokach zbywano po 19,85 zł/kg, czyli taniej o 1,5% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. Za masło konfekcjonowane otrzymywano 22,40 zł/kg, a więc o 1% więcej niż w poprzednim notowaniu, ale o 5% mniej niż miesiąc wcześniej. W stosunku do cen sprzed roku masło w blokach było tańsze o 10%, a masło konfekcjonowane – o 8%.
Krajowe proszkownie za odtłuszczone mleko w proszku w kraju otrzymywały 6,35 zł/kg, czyli o 0,5% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% mniej niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 11,62 zł/kg i była niższa o 1% niż w poprzednim notowaniu oraz o 5% niż miesiąc wcześniej. OMP było tańsze niż przed rokiem o 5%, a PMP – o 12,5%.
Na przełomie października i listopada 2018 r. odnotowano zniżkę cen serów podpuszczkowych dojrzewających Edamski i Gouda. Cena sera Gouda ukształtowała się w granicy 13,34 zł/kg, a cena sera Edamskiego – 13,17 zł/kg, odpowiednio o 0,2% i 2% mniejszym niż tydzień wcześniej. Te dojrzewające sery były tańsze o 1% niż przed miesiącem i o 8–10% niż przed rokiem.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade na aukcji, która odbyła się 6 listopada 2018 r. ceny większości produktów mlecznych uległy dalszemu spadkowi. W czasie sesji sprzedano 42 412 ton produktów mleczarskich.
W największym stopniu zmniejszeniu uległy ceny sera Cheddar – o 5% do 3 250 USD/t. Był to poziom o 6% niższy niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku ukształtowała się w granicy 2 655 USD/t i była mniejsza o 3% od uzyskanej na poprzedniej aukcji (z 16.10.br.) i o 4% niż miesiąc wcześniej.
Za masło uzyskiwano 4 045 USD/t, tj. mniej o 2% niż dwa tygodnie wcześniej, ale o 1% więcej niż przed miesiącem. Zwiększyły się z kolei ceny odtłuszczonego mleka w proszku. Za produkt ten płacono 1 997 USD/t, czyli o 1% więcej niż w poprzednim notowaniu i niż miesiąc wcześniej. W obrębie roku masło potaniało o 27%, ser Cheddar – o 19%, a PMP – o 7%, podczas gdy OMP podrożało o 10%.