Ceny zbytu artykułów mleczarskich
W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 26.02 – 4.03.2018 r. za masło w blokach otrzymywano 17,96 zł/kg, a więc więcej o 3,5% niż tydzień wcześniej i o 9% niż przed miesiącem. Cena masła konfekcjonowanego osiągnęła poziom 19,70 zł/kg i była wyższa o 4% niż w poprzednim tygodniu i o 10% niż miesiąc wcześniej. Masło w blokach było droższe niż przed rokiem o 9%, a masło konfekcjonowane – o 11%.
Od początku 2018 r. utrzymuje się zniżkowy trend cen OMP. W krajowych proszkowniach na przełomie lutego i marca 2018 r. za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 5,62 zł/kg, a za pełne mleko w proszku – 10,38 zł/kg, w obu przypadkach mniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było tańsze o 33%, a PMP – o 10%. Krajowa cena OMP wyrażona w walucie unijnej wyniosła 134,42 EUR/100 kg i była o blisko 21% mniejsza od ceny interwencyjnej wynoszącej 169,80 EUR/100 kg i o 1% od średniej ceny tego proszku w UE, tj. 135,94 EUR/100 kg.
W Polsce utrzymuje się zapoczątkowana w październiku 2017 r. spadkowa tendencja cen zbytu serów podpuszczkowych dojrzewających. Na przełomie lutego i marca 2018 r. producenci za ser Gouda otrzymywali 11,88 zł/kg, czyli mniej o 3% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Cena sera Edamskiego zmalała o 2%, do 12,18 zł/kg. Był to poziom o 0,1% niższy niż na przełomie stycznia i lutego br. Ceny zbytu tych gatunków serów podpuszczkowych dojrzewających były o 11–13% niższe niż w analogicznym okresie 2017 r.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade na początku marca 2018 r. spadkowi uległy ceny masła i PMP po wzroście w styczniu i lutym br. Na aukcji, która odbyła się 6 marca 2018 r. za masło płacono 5 280 USD/t, a zatem o 1% mniej niż w poprzednim notowaniu. Cena PMP ukształtowała się w granicy 3 232 USD/t, czyli o 0,4% niższym niż dwa tygodnie wcześniej. Jednocześnie ceny masła i PMP były podobne do notowanych przed miesiącem.
Od początku 2018 r. przeważają zwyżki cen sera Cheddar i OMP. Na początku marca br. za ten gatunek sera dojrzewającego płacono 3 759 USD/t, czyli więcej o 2% niż przed dwoma tygodniami i o 1% niż miesiąc wcześniej. Odtłuszczone mleko w proszku zbywano po 2 051 USD/t, tj. drożej o 12% niż w poprzednim notowaniu i o 6% niż na początku lutego br. W porównaniu z notowaniami sprzed roku masło kosztowało więcej o 14%, ser Cheddar – o 9%, a PMP– o 16%, podczas gdy OMP było o 3% tańsze.