Ceny zbytu artykułów mleczarskich
W dniach 25–31.03.2024 r. zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, zbywały masło w blokach po 24,08 zł/kg, czyli taniej o 1,8% niż tydzień wcześniej. Był to poziom cen wyższy o 2% niż przed miesiącem. Za masło konfekcjonowane uzyskiwano 24,85 zł/kg, a więc mniej o 0,8% niż w poprzednim notowaniu i na takim samym poziomie jak miesiąc wcześniej. Masło w blokach było droższe niż przed rokiem o 9%, a masło konfekcjonowane – o 11%.
Cena zbytu OMP wyniosła 10,85 zł/kg, tj. mniej o 2,8% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było tańsze o 10%. Cena PMP ukształtowała się w granicy 16,18 zł/kg, a więc wyższej o 0,9% niż przed tygodniem i na zbliżonym poziomie jak miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku cena PMP zmalała o 3%.
Cena sera Edamskiego ukształtowała się na poziomie niższym o 3,8% niż tydzień wcześniej i wyniosła 19,08 zł/kg. Była ona niższa o 5% niż przed miesiącem. Cena zbytu sera Gouda wyniosła 20,33 zł/kg, a zatem mniej o 2,1% niż w poprzednim notowaniu i o 5% niż miesiąc wcześniej. Cena sera Edamskiego była niższa niż przed rokiem o 20%, a sera Gouda – o 15%.
Ceny artykułów mleczarskich na giełdzie w Chicago
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 29 marca 2024 r. cena masła ukształtowała się na poziomie 6 267 USD/t, czyli wyższym o 1,2% niż przed tygodniem i o 3,1% wyższym niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 19%. Cena odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 2 569 USD/t i była mniejsza o 0,8 niż przed tygodniem i o 3% niż miesiąc wcześniej. Za pełne mleko w proszku otrzymywano 4 718 USD/t. Było to mniej o 1,4% niż tydzień wcześniej, ale więcej o 2% niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku OMP było droższe o 1%, a PMP tańsze o 0,5%. Cena sera Cheddar w obrębie tygodnia wzrosła o 1,8% do poziomu 3 125 USD/t. Notowany poziom cen był niższy o 8,5% niż przed miesiącem i o 23% niż rok wcześniej.