Ceny zbytu artykułów mleczarskich
W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 17–30 grudnia 2018 r. masło w blokach w kraju sprzedawano po 18,54 zł/kg, a więc taniej o 3% niż w drugim tygodniu grudnia 2018 r. i o 4% niż przed miesiącem. Za masło konfekcjonowane otrzymywano 21,37 zł/kg, tj. 4,27 zł za 200 gramową kostkę, a więc o 0,5% więcej niż w poprzednim notowaniu, ale o 1% mniej niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło w blokach było tańsze o 5%, a masło konfekcjonowane – o 3%.
Ceny zbytu odtłuszczonego mleka w proszku ukształtowały się w granicy 6,48 zł/kg, a zatem o 1,5% niższym niż w drugim tygodniu grudnia 2018 r., ale o 0,2% wyższym niż w końcu listopada 2018 r. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 11,62 zł/kg, czyli mniej o 2% niż w poprzednim notowaniu i o 1% niż miesiąc wcześniej. OMP było droższe niż przed rokiem o 3,5%, natomiast PMP – o 0,3% tańsze.
W drugiej połowie grudnia 2018 r. krajowi producenci za ser Edamski w kraju otrzymywali 13,34 zł/kg, czyli o 0,07 zł/kg więcej niż w poprzednim notowaniu i o 0,16 zł/kg więcej niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 13,19 zł/kg i była niższa o 0,07 zł/kg niż w drugim tygodniu grudnia 2018 r. oraz o 0,08 zł/kg niż w końcu listopada 2018 r. W porównaniu do notowań sprzed roku ser Edamski był droższy o niecały 1%, podczas gdy ser Gouda był o blisko 2% tańszy.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade na aukcji, która odbyła się 2 stycznia 2019 r. kontynuowany był wzrost cen większości produktów mlecznych, który został zapoczątkowany w grudniu 2018 r. W wyniku czego indeks cen GDT2, w stosunku do poprzedniej aukcji zwiększył się o 2,8%. W czasie sesji sprzedano 28 651 ton artykułów mleczarskich.
Spośród monitorowanych produktów w największym stopniu wzrosły ceny odtłuszczonego mleka w proszku. Na początku stycznia 2019 r. za ten produkt otrzymywano 2 201 USD/t, czyli więcej o 8% niż na poprzedniej aukcji (z 18.12.2018 r.) i o 12% niż miesiąc wcześniej. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 2 705 USD/t i była wyższa o 1% niż przed dwoma tygodniami i niż przed miesiącem.
Spory wzrost wykazywały również ceny masła. Za ten rodzaj tłuszczu mlecznego 2 stycznia płacono 4 076 USD/t, a zatem więcej o 4% niż 18 grudnia 2018 r. i o 9% niż miesiąc wcześniej. Ser Cheddar zbywano po 3 371 USD/t, czyli drożej o 3% niż w poprzednim notowaniu i o 6% niż na początku grudnia 2018 r. W odniesieniu do notowań sprzed roku masło było tańsze o 9%, a PMP – o 6%, podczas gdy ser Cheddar był droższy o 2%, a OMP – o 30%.