Ceny zbytu artykułów mleczarskich
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 24–30.05.2021 r. masło w blokach zbywały po 17,46 zł/kg, a więc taniej o 0,5% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 18,42 zł/kg, czyli drożej o 0,07 zł/kg niż w poprzednim tygodniu i o 0,13 zł/kg niż przed miesiącem. Masło w blokach kosztowało więcej niż przed rokiem o 44%, a masło konfekcjonowane – o 26%.
Cena zbytu OMP wyniosła 11,13 zł/kg i była o 0,03 zł/kg mniejsza niż tydzień wcześniej, ale o 1% większa niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku płacono 13,88 zł/kg. Był to poziom cen niższy o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale wyższy o 2% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było droższe o 28%, a PMP – o 18%.
Krajowi producenci ser Edamski sprzedawali po 14,10 zł/kg, o 3% taniej niż tydzień wcześniej i o 2% taniej niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 14,79 zł/kg i była o 2% niższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 3% wyższa niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 6%, a ser Gouda – o 11%.
Ceny artykułów mleczarskich na giełdzie w Chicago
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 28 maja 2021 r. cena masła ukształtowała się na poziomie 3 990 USD/t, o 3% niższym niż przed tygodniem, ale o 3% wyższym niż miesiąc wcześniej. Cena tego tłuszczu mlecznego była o 9% wyższa niż przed rokiem.
Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 2 888 USD/t, o 1% mniej niż tydzień wcześniej, ale o 5% więcej niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 977 USD/t i była wyższa o 0,2% niż przed tygodniem i o 2,5% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 34%, a PMP – o 6%.
Za ser Cheddar płacono 3 373 USD/t, a więc mniej o 2,5% niż tydzień wcześniej i o 15% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku ser Cheddar był o 31% tańszy.