Ceny zbytu artykułów mleczarskich
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 23–29.11.2020 r. masło w blokach zbywały przeciętnie po 16,05 zł/kg, a więc taniej o 3% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 17,23 zł/kg, czyli o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu i niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku masło w blokach kosztowało więcej o 1%, a masło konfekcjonowane – o 8% mniej.
Cena zbytu OMP wyniosła 9,49 zł/kg i była o 1% niższa niż tydzień wcześniej, ale o 1% wyższa niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 11,84 zł/kg, a więc więcej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 4% niż miesiąc wcześniej. OMP było o 8% tańsze niż przed rokiem, a PMP – o 5%.
Ceny artykułów mleczarskich na giełdzie w Chicago
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 27 listopada 2020 r. cena masła ukształtowała się w granicy 2 998 USD/t, czyli o 1% wyższym niż przed tygodniem, ale o 2% niższym niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie cena tego rodzaju tłuszczu mlecznego była o 32% tańsza niż przed rokiem.
Za odtłuszczone mleko w proszku, podobnie jak w poprzednim notowaniu, otrzymywano 2 392 USD/t, a zatem mniej o 3% niż 30 października br. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 451 USD/t i była niższa o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 5% niż przed miesiącem. W stosunku do cen sprzed roku OMP było tańsze o 12%, a PMP – o 9%.
Za ser Cheddar na rynku amerykańskim płacono 3 704 USD/t, czyli o 2% więcej niż przed tygodniem, ale o 40% mniej niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku Cheddar był tańszy o 14%.