Ceny zbytu artykułów mleczarskich
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 23–29.08.2021 r. masło w blokach zbywały po 18,26 zł/kg, czyli drożej o 3% niż tydzień wcześniej i o 4,5% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 19,09 zł/kg, tj. drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż przed miesiącem. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 28%, a masła konfekcjonowanego – o 13,5%.
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 11,30 zł/kg względem 11,28 zł/kg tydzień wcześniej. Był to poziom cen niższy o 3% niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku, podobnie jak miesiąc wcześniej, wyniosła 14,29 zł/kg i była niższa o 1% niż w poprzednim tygodniu. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o 26%, a PMP – o 24%.
Krajowi producenci ser Edamski sprzedawali po 14,75 zł/kg, a zatem taniej o 0,4% niż tydzień wcześniej, ale drożej o 2,5% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 14,92 zł/kg i była niższa o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale wyższa o 4% niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski kosztował więcej niż przed rokiem o 12%, a ser Gouda – o 10%.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 27 sierpnia 2021 r. cena masła ukształtowała się w granicy 3 764 USD/t, czyli wyższej o 3% niż przed tygodniem i o 4% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było o 18% droższe.
Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 2 756 USD/t, tj. mniej o 0,2% niż tydzień wcześniej, ale więcej o 2% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 4 024 USD/t, a więc więcej o 0,3% niż przed tygodniem i miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku OMP było droższe o 26%, a PMP – o 9%.
Za ser Cheddar płacono 3 858 USD/t, a zatem więcej o 3% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Cheddar był tańszy o 4%.