Ceny zbytu artykułów mleczarskich
W czwartym tygodniu czerwca 2020 r. na rynku krajowym zaobserwowano dalszy wzrost cen zbytu masła konfekcjonowanego, przy jednoczesnym wyhamowaniu zwyżki cen masła w blokach. W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 22–28.06.2020 r. za masło w blokach w kraju otrzymywano 13,02 zł/kg, a więc mniej o 0,01 zł/kg niż tydzień wcześniej, ale więcej o 7% niż przed miesiącem. Cena zbytu masła konfekcjonowanego ukształtowała się w granicy 15,75 zł/kg i była wyższa o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 5% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku masło w blokach było tańsze o 12%, a masło konfekcjonowane – o 9%.
Za odtłuszczone mleko w proszku w czwartym tygodniu czerwca 2020 r. płacono 8,86 zł/kg, czyli mniej o 0,4% niż w poprzednim notowaniu, ale o 2% więcej niż miesiąc wcześniej. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 11,61 zł/kg i była niższa o 2% niż w trzecim tygodniu czerwca br. i o 3% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było o 5% droższe, a PMP – o 2% tańsze.
Krajowi producenci za ser Edamski uzyskiwali 13,08 zł/kg, czyli mniej o 1% niż przed tygodniem i o 0,4% niż miesiąc wcześniej. Cena sera Gouda wyniosła 12,68 zł/kg i była niższa o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku ser Edamski był droższy o 4%, podczas gdy ser Gouda – o 4% tańszy.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 26 czerwca 2020 r. cena masła ukształtowała się na poziomie 3 891 USD/t, a zatem niższym o 5% niż przed tygodniem, ale wyższym o 6% niż miesiąc wcześniej. Cena tego rodzaju tłuszczu mlecznego była jednak niższa o 27% niż przed rokiem.
Za pełne mleko w proszku, podobnie jak przed miesiącem, otrzymywano 3 748 USD/t. Był to poziom wyższy o 1,5% niż w poprzednim notowaniu. Cena odtłuszczonego mleka w proszku od 12 czerwca br. utrzymywała się w granicy 2 216 USD/t. Jednocześnie była ona wyższa o 3% niż w porównywalnym tygodniu maja br. W stosunku do notowań sprzed roku PMP było o 1,5% droższe, a OMP – o 4% tańsze.
Za ser Cheddar na rynku amerykańskim płacono 5 677 USD/t, czyli mniej o 3% niż przed tygodniem, ale więcej o 15,5% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku Cheddar był o 39% droższy.