Ceny zbytu artykułów mleczarskich
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 22–28.03.2021 r. masło w blokach zbywały po 17,31 zł/kg, czyli taniej o 1% niż tydzień wcześniej, ale drożej o 11% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 18,23 zł/kg, czyli drożej o 3,5% niż w poprzednim notowaniu i o 8% niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 18%, a masła konfekcjonowanego – o 9%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 10,39 zł/kg i była niższa o 2% niż tydzień wcześniej, ale wyższa o 2% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 12,96 zł/kg, czyli mniej o 2,5% niż w poprzednim notowaniu, ale więcej o 4% niż w czwartym tygodniu lutego 2021 r. W stosunku do cen sprzed roku OMP było o 1% tańsze, a PMP – o 3% droższe.
Krajowi producenci ser Edamski zbywali po 14,42 zł/kg, a zatem drożej o 2% niż tydzień wcześniej i o 2,5% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 14,61 zł/kg i była o 0,3% większa niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 2%, a ser Gouda – o 4%.
Ceny artykułów mleczarskich na giełdzie w Chicago
Na giełdzie w Chicago od początku lutego 2021 r. ma miejsce zwyżkowa tendencja cen masła. W notowaniu z 26 marca 2021 r. cena masła ukształtowała się w granicy 3 913 USD/t, tj. wyższej o 7% niż przed tygodniem i o 21% niż miesiąc wcześniej. Cena tego rodzaju tłuszczu mlecznego była jednocześnie o 19% większa niż przed rokiem. Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 2 591 USD/t, tj. więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 693 USD/t i była niższa o 2% niż przed tygodniem, ale wyższa o 1% niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku OMP było o 12% droższe, a PMP – o 8% tańsze. Za ser Cheddar płacono 3 792 USD/t, o 4% mniej niż przed tygodniem, ale o 6% więcej niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku ser Cheddar był o 8% droższy.
W Unii Europejskiej w czwartym tygodniu marca 2021 r. producenci za masło przeciętnie uzyskiwali 3,89 EUR/kg, o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 7% więcej niż przed miesiącem. Odtłuszczone mleko w proszku, tak jak przed tygodniem, zbywano po 2,45 EUR/kg, o 4% drożej niż miesiąc wcześniej. Średnia unijna cena masła była o 75% wyższa od ceny interwencyjnej (221,75 EUR/100 kg), a cena OMP – o 44% wyższa (169,80 EUR/100 kg). Średnio w UE pełne mleko w proszku, podobnie jak w poprzednim tygodniu, zbywano po 3,17 EUR/kg, o 8% drożej niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku przeciętna cena masła w UE była wyższa o 14%, OMP – o 13%, a PMP – o 11,5%.