Ceny zbytu artykułów mleczarskich wg ZSRIR MRiRW
W dniach 21–27.01.2019 r. w zakładach mleczarskich monitorowanych w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW masło w blokach sprzedawano po 18,90 zł/kg, czyli drożej o 3% niż tydzień wcześniej oraz o 2% niż przed miesiącem. Cena masła konfekcjonowanego ukształtowała się w granicy 20,37 zł/kg, a zatem wyższej o 1% niż w poprzednim notowaniu, ale niższej o 5% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do cen uzyskiwanych przed rokiem masło w blokach było droższe o 16,5%, a masło konfekcjonowane – o 10%.
Za odtłuszczone mleko w proszku producenci otrzymywali 6,86 zł/kg, czyli więcej o 1% niż w poprzednim notowaniu oraz o 6% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku ukształtowała się na poziomie 11,58 zł/kg, tj. o 0,04 zł/kg mniejszym niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. Odtłuszczone mleko w proszku było o 17% droższe niż przed rokiem, a pełne mleko w proszku – o 11%.
Ceny zbytu artykułów mleczarskich wg GUS
Według dostępnych danych GUS w grudniu 2018 r. cena masła w blokach ukształtowała się na poziomie 21,10 zł/kg (z VAT), o 5% niższym niż miesiąc wcześniej i niż przed rokiem. Za OMP płacono 7,10 zł/kg, a więc więcej o 3% niż w poprzednim miesiącu oraz o 1% niż w grudniu 2017 r. Producenci za ser Edamski uzyskiwali 15,27 zł/kg względem 15,26 zł/kg w listopadzie 2018 r. Jednocześnie cena tego gatunku sera była wyższa o 4% niż przed rokiem. Ser Gouda zakłady mleczarskie zbywały po 14,41 zł/kg. Był to poziom cen o 1% mniejszy niż przed miesiącem oraz podobny do uzyskanego przed rokiem.
Ceny na rynkach zagranicznych
W portach Europy Zachodniej (baza FOB) w notowaniu z 1 lutego 2019 r. za masło, podobnie jak w poprzednim notowaniu (z 18.01.2019 r.), otrzymywano 5 075 USD/t. Cena tego tłuszczu była o 2% wyższa niż przed miesiącem, ale o 0,5% niższa niż przed rokiem. Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 2 200 USD/t, czyli więcej o 4% niż przed dwoma tygodniami i o 11% niż przed miesiącem. Pełne mleko w proszku zbywano po 3 275 USD/t, a zatem drożej o 3% niż w poprzednim notowaniu i o 6% niż na początku stycznia br. W porównaniu do notowań sprzed roku cena OMP była wyższa o 27,5%, a PMP – o 4%.
Również w Oceanii na początku lutego br. przeważały zwyżki cen produktów mlecznych. W notowaniu z 1 lutego 2019 r. cena masła wyniosła 4 263 USD/t i była większa o 1% niż przed dwoma tygodniami i o 4% niż przed miesiącem. Za OMP uzyskiwano 2 500 USD/t, tj. więcej o 0,5% niż w poprzednim notowaniu i o 11% niż na początku stycznia br. PMP zbywano po 2 800 USD/t, czyli drożej o 1% niż w notowaniu z 18 stycznia br. i o 3% niż przed miesiącem. Cena sera Cheddar wyniosła 3 500 USD/t względem 3 488 USD/t dwa tygodnie wcześniej. Jednocześnie była ona wyższa o 2% niż przed miesiącem. W Oceanii w porównywalnym okresie 2018 r. ceny masła były mniejsze o 11%, a PMP – o 6%, podczas gdy ceny OMP wzrosły o 38%, a sera Cheddar – o 1%.
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 1 lutego 2019 r. za masło płacono 5 049 USD/t, czyli więcej o 2% niż przed tygodniem i niż miesiąc wcześniej oraz o 13% niż przed rokiem. Za odtłuszczone mleko w proszku, tak jak tydzień wcześniej, otrzymywano 2 205 USD/t. Był to poziom cen wyższy o 8% niż przed miesiącem oraz o 42% niż w porównywalnym okresie 2018 r. Cena pełnego mleka w proszku nie uległa zmianie w stosunku do poprzedniego notowania i wynosiła 3 473 USD/t. Była ona większa o 2% niż na początku stycznia br. i o 10,5% niż przed rokiem. Za ser Cheddar w notowaniu z 1 lutego br. płacono 3 307 USD/t, czyli więcej o 8% niż przed tygodniem i o 6% niż miesiąc wcześniej, ale o blisko 1% mniej niż przed rokiem.