Rynek produktów mleczarskich w Polsce (26.07.2020)

Na rynku krajowym w czwartym tygodniu lipca 2020 r. zwiększyły się ceny zbytu mleka w proszku i masła. Jednocześnie zmalały ceny zbytu serów podpuszczkowych dojrzewających Edamski i Gouda. Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (26.07.2020)
Ceny zbytu artykuÅ‚ów mleczarskich
 
W zakÅ‚adach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 20–26.07.2020 r. masÅ‚o w blokach zbywano po 14,18 zÅ‚/kg, a wiÄ™c drożej o 2% niż przed tygodniem i o 9% niż miesiÄ…c wczeÅ›niej. Cena zbytu masÅ‚a konfekcjonowanego uksztaÅ‚towaÅ‚a siÄ™ w granicy 16,62 zÅ‚/kg wobec 16,61 zÅ‚/kg w poprzednim notowaniu. Cena ta byÅ‚a wiÄ™ksza o 5,5% niż przed miesiÄ…cem. Oba rodzaje masÅ‚a byÅ‚y taÅ„sze niż przed rokiem: masÅ‚o konfekcjonowane – o 2%, a masÅ‚o w blokach – o 6%.
 
W krajowych proszkowniach za 1 kg odtÅ‚uszczonego mleka w proszku otrzymywano 8,53 zÅ‚, a wiÄ™c wiÄ™cej o 1% niż w poprzednim notowaniu, ale o 4% mniej niż miesiÄ…c wczeÅ›niej. Cena peÅ‚nego mleka w proszku wynosiÅ‚a 11,41 zÅ‚/kg i byÅ‚a wyższa o 0,5% niż przed tygodniem, ale niższa o 2% niż przed miesiÄ…cem. W stosunku do notowaÅ„ sprzed roku cena OMP byÅ‚a mniejsza o 0,3%, a cena PMP – o 7%.
 
W czwartym tygodniu lipca 2020 r. za ser Edamski w kraju pÅ‚acono 13,11 zÅ‚/kg, a za ser Gouda – 13,16 zÅ‚/kg, w obu przypadkach wiÄ™cej o 1% niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej. W porównaniu z cenami otrzymanymi przed miesiÄ…cem ser Edamski byÅ‚ droższy o 0,2%, a ser Gouda – o 4%. Ceny tych serów podpuszczkowych dojrzewajÄ…cych byÅ‚y wyższe od cen sprzed roku o 1-2%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
W Unii Europejskiej w czwartym tygodniu lipca 2020 r. producenci za masÅ‚o, podobnie jak tydzieÅ„ wczeÅ›niej, uzyskiwali 3,36 EUR/kg, czyli o 4,5% wiÄ™cej niż przed miesiÄ…cem. OdtÅ‚uszczone mleko w proszku zbywano po 2,09 EUR/kg, a zatem taniej o 1% niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej i niż w czwartym tygodniu czerwca br. Åšrednia unijna cena masÅ‚a byÅ‚a wyższa o 51% od ceny interwencyjnej wynoszÄ…cej 221,75 EUR/100 kg, a cena OMP – o 23% wobec 169,80 EUR/100 kg. Unijna cena peÅ‚nego mleka w proszku uksztaÅ‚towaÅ‚a siÄ™ w granicy 2,74 EUR/kg, a zatem niższej o 1% niż w poprzednim tygodniu i niż miesiÄ…c wczeÅ›niej. W porównaniu do notowaÅ„ sprzed roku Å›rednia cena masÅ‚a w UE byÅ‚a mniejsza o 11%, PMP – o 4%, podczas gdy cena OMP byÅ‚a wyższa o 2%.
 
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade na aukcji, która odbyÅ‚a siÄ™ 21 lipca 2020 r. indeks cen GDT, w stosunku do poprzedniego notowania, zmniejszyÅ‚ siÄ™ o 0,7%. W czasie sesji sprzedano 24 tys. ton artykuÅ‚ów mleczarskich.
 
Na GDT w czwartym tygodniu lipca 2020 r. zaobserwowano obniżkę cen masła i odtłuszczonego mleka w proszku, przy jednoczesnej zwyżce cen sera i pełnego mleka w proszku. Za masło 21 lipca 2020 r. płacono 3 533 USD/t, a więc mniej o 5% niż w poprzednim notowaniu (z 7.07.2020 r.) i o 2% niż przed miesiącem. Ser Cheddar zbywano po 3 803 USD/t, czyli drożej o 1% niż dwa tygodnie wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 2 680 USD/t, a zatem mniej o 0,5% niż w poprzednim notowaniu, ale więcej o 3% niż przed miesiącem.
 
Cena peÅ‚nego mleka w proszku wyniosÅ‚a 3 218 USD/t i byÅ‚a wyższa o 0,3% niż dwa tygodnie wczeÅ›niej i o 14% niż przed miesiÄ…cem. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP byÅ‚o droższe o 7%, PMP – o 5%, podczas gdy masÅ‚o byÅ‚o taÅ„sze o 20%, a ser Cheddar – o 2%.


Tagi:
źródło: