Ceny zbytu artykułów mleczarskich
Na rynku krajowym pod koniec kwietnia 2020 r. zaobserwowano obniżkę cen masła. Zakłady mleczarskie monitorowane w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 20–26 kwietnia 2020 r. masło w blokach zbywały po 12,99 zł/kg, tj. taniej o 6% niż tydzień wcześniej i o 10% niż przed miesiącem. Za masło konfekcjonowane płacono 14,39 zł/kg, a więc mniej o 6% niż w poprzednim notowaniu i o 12,5% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku masło w blokach było tańsze o 24,5%, a masło konfekcjonowane – o 22%.
W Polsce, po utrzymującej się od połowy marca br. obniżce, w czwartym tygodniu kwietnia br. zwiększyły się ceny odtłuszczonego mleka w proszku. W dniach 20–26 kwietnia 2020 r. za OMP płacono 8,29 zł/kg, czyli o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale mniej o 21% niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 12,02 zł/kg i była niższa o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 4% niż w czwartym tygodniu marca br. OMP było droższe niż przed rokiem o 5%, a PMP – o 4,5%.
Krajowi producenci za ser Edamski otrzymywali 13,79 zł/kg, a zatem o 1% więcej niż tydzień wcześniej, ale mniej o 5% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 13,87 zł/kg i była mniejsza o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu do notowań sprzed roku ser Edamski był droższy o 9%, a ser Gouda – o 7%.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade na aukcji, która odbyła się 21 kwietnia 2020 r. indeks cen GDT1, w stosunku do poprzedniego notowania, zmniejszył się o 4,2%. W czasie sesji sprzedano 20,6 tys. ton artykułów mleczarskich.
Do spadku indeksu cen GDT przyczyniła się znacząca zniżka cen mleka w proszku. W czwartym tygodniu kwietnia 2020 r. za pełne mleko w proszku uzyskiwano 2 707 USD/t, czyli mniej o 4% niż na poprzedniej aukcji (z 7.04.2020 r.) i o 3% niż miesiąc wcześniej. Cena odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 2 380 USD/t i była niższa o 5% niż przed dwoma tygodniami i o 6% niż przed miesiącem. Spadek zaobserwowano również w przypadku ceny masła. Za ten rodzaj tłuszczu mlecznego 21 kwietnia 2020 r. płacono 4 117 USD/t, czyli mniej o 3% niż 7 kwietnia br. i o 1% niż miesiąc wcześniej. Na GDT odnotowano z kolei wzrost ceny sera Cheddar. Ten rodzaj sera dojrzewającego zbywano po 4 480 USD/t, a zatem drożej o 2% niż w poprzednim notowaniu i niż w trzecim tygodniu marca 2020 r. Wobec notowań sprzed roku OMP było tańsze o 3%, PMP – o 17%, a masło – o 26%, podczas gdy ser Cheddar był droższy o 4%.
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 24 kwietnia 2020 r. cena masła ukształtowała się na poziomie 2 524 USD/t, a zatem niższym o 4% niż przed tygodniem i o 23% niż miesiąc wcześniej. Cena tego rodzaju tłuszczu mlecznego była jednocześnie mniejsza o 50% niż przed rokiem. Za odtłuszczone mleko w proszku, tak jak w poprzednim notowaniu, otrzymywano 1 929 USD/t. Był to poziom niższy o 17% niż 27 marca br. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 638 USD/t i była mniejsza o 1% niż tydzień wcześniej i o 10% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 13%, a PMP – o 3%. Za ser Cheddar na rynku amerykańskim płacono 2 359 USD/t, tj. o 6% więcej niż przed tygodniem, ale o 33% mniej niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku Cheddar był o 36,5% tańszy.