Ceny zbytu artykułów mleczarskich
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 19–25.04.2021 r. masło w blokach zbywały po 17,76 zł/kg, czyli o 0,5% taniej niż tydzień wcześniej, ale o 3% drożej niż przed miesiącem.
Masło konfekcjonowane sprzedawano po 18,23 zł/kg, a więc o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu. Cena tego produktu kształtowała się na poziomie sprzed miesiąca. Masło w blokach było droższe niż przed rokiem o 29%, a masło konfekcjonowane – o 19%.
Cena zbytu OMP wyniosła 10,82 zł/kg i była mniejsza o 0,3% niż tydzień wcześniej, ale wyższa o 4% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku płacono 13,98 zł/kg. Był to poziom cen większy o 4% niż w poprzednim tygodniu i o 8% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było droższe o 33%, a PMP – o 16%.
Krajowi producenci ser Edamski zbywali po 14,21 zł/kg, a zatem taniej o 2,5% niż tydzień wcześniej i o 1,5% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 14,65 zł/kg i była o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,3% wyższa niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 4%, a ser Gouda – o 5%.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na aukcji, która odbyła się 20 kwietnia 2021 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade, indeks cen GDT, w stosunku do poprzedniego notowania, zmniejszył się o 0,1%. W czasie sesji sprzedano 25 tys. ton artykułów mleczarskich. Na GDT za masło 20 kwietnia 2021 r. płacono 5 736 USD/t, czyli mniej o 1% niż w poprzednim notowaniu (z 6.04.2021 r.), ale o 1% więcej niż przed miesiącem. Ser Cheddar zbywano po 4 436 USD/t, tj. drożej o 1% niż dwa tygodnie wcześniej i o 4% niż przed miesiącem.
Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 3 365 USD/t, a więc mniej o 0,1% niż w poprzednim notowaniu, ale więcej o 0,4% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 4 097 USD/t i była wyższa o 0,3% niż dwa tygodnie i miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku PMP było droższe o 51%, OMP – o 41%, a masło – o 39%. Cena sera Cheddar kształtowała się na poziomie niższym o 1% niż przed rokiem. Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 23 kwietnia 2021 r. cena masła ukształtowała się na poziomie 3 902 USD/t, a zatem mniejszym o 4% niż przed tygodniem i o 0,3% niż miesiąc wcześniej. Cena tego tłuszczu mlecznego była wyższa o 55% niż przed rokiem.
Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 2 668 USD/t, czyli więcej o 1,5% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 847 USD/t i była wyższa o 0,3% niż przed tygodniem i o 4% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 38%, a PMP – o 6%. Za ser Cheddar płacono 3 952 USD/t, czyli więcej o 1% niż przed tygodniem i o 4% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku ser Cheddar był o 67,5% droższy.