Ceny zbytu artykułów mleczarskich
Na rynku krajowym w trzecim tygodniu lutego 2019 r. zwiększyły się ceny masła w blokach, a spadkowi uległy ceny masła konfekcjonowanego. W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 18–24.02.2019 r. masło w blokach sprzedawano po 17,93 zł/kg, a więc o 1% drożej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie masło konfekcjonowane potaniało o 3% do 19,38 zł/kg, tj. 3,88 zł za 200 gramową kostkę. Oba rodzaje masła kosztowały mniej o 5% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku masło w blokach było droższe o 3%, a masło konfekcjonowane – o 2%.
Wraz z dynamicznym wzrostem cen odtłuszczonego mleka w proszku na rynku globalnym, również w Polsce jego ceny wykazywały trend zwyżkowy. W trzecim tygodniu lutego 2019 r. krajowa cena zbytu OMP osiągnęła poziom 7,34 zł/kg, a zatem większy o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 7% niż przed miesiącem. Jednocześnie za pełne mleko w proszku uzyskiwano 11,62 zł/kg, czyli o 1% mniej niż w poprzednim notowaniu, ale o 0,4% więcej niż miesiąc wcześniej. OMP było droższe niż przed rokiem o 28%, a PMP – o 10%.
Od początku lutego 2019 r. przeważają obniżki cen serów podpuszczkowych dojrzewających Edamski i Gouda. W dniach 18–24.02.2019 r. producenci za ser Edamski uzyskiwali 12,93 zł/kg, a za ser Gouda – 13,21 zł/kg, w obu przypadkach mniej o 0,3–0,4% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Ser Edamski był tańszy niż przed rokiem o 4%, a ser Gouda – o 8%.