Ceny zbytu artykułów mleczarskich
W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 17–23.09.2018 r. masło w blokach w kraju zbywano po 22,96 zł/kg, a więc o 1% taniej niż tydzień wcześniej, ale o 2% drożej niż przed miesiącem. Cena masła konfekcjonowanego ukształtowała się w granicy 24,35 zł/kg, czyli niższej o 3% niż w poprzednim notowaniu i o 0,5% niż miesiąc wcześniej. Masło w blokach było tańsze niż przed rokiem o 8%, a masło konfekcjonowane – o 10%.
Za odtłuszczone mleko w proszku w kraju płacono 6,23 zł/kg, tj. więcej o 4% niż tydzień wcześniej i o 0,4% niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 12,02 zł/kg. Był to poziom wyższy o 1% niż przed tygodniem i niż miesiąc wcześniej. W porównaniu do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 15%, a PMP – o 9%.
Ceny zbytu serów podpuszczkowych dojrzewających od maja 2018 r. wykazują trend wzrostowy, jednak nadal są mniejsze niż przed rokiem. W trzecim tygodniu września br. za ser Gouda płacono 13,23 zł/kg, a więc więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Ser Edamski zbywano po 13,29 zł/kg, tj. drożej o 0,01 zł/kg niż w poprzednim notowaniu i o 4% niż miesiąc wcześniej. Oba rodzaje serów były o 9% tańsze niż w analogicznym czasie 2017 r.
Ceny na rynkach zagranicznych
W Unii Europejskiej w trzecim tygodniu września 2018 r. producenci za masło uzyskiwali 5,27 EUR/kg, a zatem mniej o 6% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż przed miesiącem.
Odtłuszczone mleko w proszku zbywano po 1,59 EUR/kg, czyli drożej niż tydzień i niż miesiąc wcześniej odpowiednio o 0,1% i 0,3%. Unijna cena OMP była o 6,5% mniejsza od ceny interwencyjnej wynoszącej 169,80 EUR za 100 kg. Za pełne mleko w proszku płacono 2,84 EUR/kg, a zatem o 3% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale o 0,2% mniej niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku masło było tańsze o 19%, OMP – o 5%, a PMP – o 7%.